Fiat Chrysler Automobiles NV и Renault SA търсят начин да възкресят сливането между двете компании и да осигурят подкрепата на Nissan Motor Co Ltd., пише Reuters, цитирайки свои източници, запознати с разговорите.

Очаква се японският автомобилен производител да настоява Renault значително да намали своя дял от 43,4 процента в компанията, за да подкрепи сливането.

Миналата седмица председателят на борда на FCA Джон Елкан внезапно оттегли предложениято си за сливане, след като най-големият акционер в Renault - френското правителство - спря гласуването за сделката и поиска повече време, за да спечели подкрепата на Nissan. Представителите на японската компания щяха да се въздържат от одобрение.

Провалът, за който двете компании обвиниха именно Париж, спря създаването на третия най-голям автомобилен производител в света. И подчерта отново трудните отношения между Renault и Nissan, които се влошиха още повече след ареста на Карлос Гон.

Очаква се в понеделник един от старшите съветници на Елкан по сделката - Тоби Майърсън - да посети централата на Nissan в Йокохама, за да проведе разговор с мениджмънта. На него ще присъства и главният изпълнителен директор Хирото Сайкава.

Самият той многократно е настоявал за "ребалансиране" на акционерната структура на алианса, което да отчете, че Nissan е по-голямата компанията. Не е ясно какво намаляване на дела от 43% ще поиска Nissan. Междувременно през уикенда Париж заяви, че е готова да намали собствеността си в Renault.

Грозните истини, които проваленото сливане между Fiat и Renault показа

Грозните истини, които проваленото сливане между Fiat и Renault показа

Какво ни показа процесът?