Volkswagen отново е в конфликт със синдикатите. Работническият съюз отказва да даде разрешение за изграждане на нов завод на концерна в Източна Европа или Турция, съобщава авторитетният германски делови всекидневник Handelsblatt.

"В рамките на Надзорния съвет ние няма да гласуваме в подкрепа на това предложение", казват представители на Работническия съвет. Както стана ясно, Volkswagen разглежда четири държави - България, Сърбия, Румъния и Турция - за изграждането на нов завод, в който да се произвеждат автомобили от марките Seat и Skoda.

Миналата седмица сръбско издание заяви, че компанията вече е избрала западната ни съседка, но от VW заявиха официално, че решение няма. Инвестицията се оценява на около €1,3 милиарда и ще създаде поне 5 000 работни места.

Сръбско издание: Volkswagen избра Сърбия за новия си завод

Сръбско издание: Volkswagen избра Сърбия за новия си завод

От компанията твърдят обаче, че решението все още не е взето

Поредният спор заплашва да задълбочи още повече борбата за власт между работодателите и служителите, коментира изданието. Изграждането на нов завод в Източна Европа е част от по-голямо преструктуриране в компанията. В рамките му фабриката в Емден трябва да бъде преоборудвана и в нея да се произвеждат електромобили. Досега там се произвеждаха моделите Passat.

Идеята е тези поточни линии да бъдат преместени в завода на Skoda в Чехия. Заради което пък чешката марка ще има нужда от допълнителни мощности - още повече, че по-бюджетният бранд бележи впечатляващ ръст на продажбите и наскоро започна производство на някои SUV модели в Германия - нещо, което не се бе случвало досега.

Работниците, които са силно представени в борда на директорите, настояват за преструктуриране на съществуващ, но не използван на пълния си капаците завод. Според тях това ще реши проблема, ще премахне нуждата от изграждането на нова фабрика в Източна Европа и ще струва на компаняита едва €200 милиона.