Volkswagen е избрал да построи новия си завод в Сърбия, твърди местното издание Večernje novosti, позовавайки се на свои източници. Междувременно пред друг вестник - Blic - Марк Лангендорф, който оглавява комуникациите на германския гигант, заявява, че решение все още не е взето. "Дойче Веле" също съобщава, че изборът все още не е направен.

Конкуренти за инвестицията в размер на около €1,4 милиарда са и България, както и Румъния и Турция.

Според Večernje novosti предимствата на Сърбия се крият в доброто представяне на сръбската икономика, навлизането в страната на най-големите производители на автомобилни компоненти, както и "приятелските отношения" на властта с Берлин. Едно друго голямо предимство на западната ни съседка е, че тя не е ограничена от европейските правила за държавна помощ и може да обещае по-голяма субсидия за Volkswagen. А и разходите за труд там може да са по-ниски.

Друг важен момент е фактът, че Сърбия притежава 10 процента от литиевите запаси - материал, който е важен за производството на електромобили. Не се очаква обаче германският гигант да произвежда електромобили в Сърбия, поне в началото.

Имаме много добри шансове да привлечем завода на Volkswagen в България

Имаме много добри шансове да привлечем завода на Volkswagen в България

Стокообменът между страната ни и Германия за първи път ще мине €8 милиарда

Изданието не посочва къде ще се намира заводът, но припомни, че сръбският президент Александър Вучич неколкократно споменава Шумадия в централната част на страната. Вестникът твърди, че производството ще започне през 2023 г. Заводът ще произвежда по 300 хил. автомобила годишно с марките VW, Seat и Skoda и ще допринесе за износа с €4,5 милиарда.

Междувременно австрийският Die Presse също излезе с обширен материал, в който изключва възможността VW да избере Турция заради обтегнатите отношения между Анкара и Брюксел, както и Румъния - заради липсата на магистрали, работна ръка и високите заплати.