Германският производител на автомобили Volkswagen обяви намерението си да придобие голям дял oт ĸитaйcĸaтa aвтoмoбилнaтa гpyпa ЈАС Моtоr, която e дъщepнa фиpмa нa xoлдингa Аnhuі Јіаnghuаі Аutоmоbіlе по-рано този месец. Сега вече двете компании се целят и към изграждане на обща фабрика в Китай.

Новосформираното джойнт венчър дружество планира да инвестира 5,06 милиарда юна или 750,8 милиона долара в нов завод за електрически автомобили. Той ще се намира в източния град Хефей, пише Reuters.

Volkswagen и JAC са получили одобрението на местните органи за защита на екологията, за строеж на фабриката. Очаква се в нея да се произвеждат 100 000 изцяло електрически батерии годишно.

Volkswagen Group China e потвърдила информацията и е заявила, че партньорството между двете компании ще даде резултати съвсем скоро. Първият електрически модел E20X ще бъде на пазара до края на тази година.

Volkswagen увеличава присъствието си на китайския пазар

Volkswagen увеличава присъствието си на китайския пазар

Германската компания е напът да купи дял от своя китайски партньор – JAC Motor

Един от акцентите, заложен в сделката бе, сътрудничеството между двата производителя да увеличи производството на автомобили с нулеви вредни емисии.

Германската компания обяви намерението си да продаде повече от 22 милиона електрически автомобила за следващите 10 години, като половината от тях са направени в Китай. А до края на тази година тя планира да пусне 14 нови модела коли на батерии.

VW и JAC обмислят да стартират и център за изследвания и развитие през 2020-2021 година, като една от целите е да се въведе марката SEAT на китайския пазар.

Германската компания води преговори с южнокорейския производител на батерии SK Innovation, за да ускори развитието на електрическите превозни средства.

Китайската асоциация на производителите на автомобили заяви, че продажбите на нови енергийни превозни средства могат да достигнат 1,6 милиона броя през тази година. Това не е изненадващо предвид чуждите инвестиции, които имат апетит за най-големия автомобилен пазар в света.