Volkswagen AG е взел предварително решение новият завод в Източна Европа да бъде в Турция, твърди германското делово издание Handelsblatt. Разговорите обаче все още не са приключили. В надпреварата за инвестицията, която се очаква да бъде в размер на над €1,3 милиарда и да отвори над 5 000 работни места, е и България.

Вестникът посочва, че въпреки бурната политическа обстановка в южната ни съседка, Анкара е готова да предостави "трифицирена сума в милиони евро" за изграждането на завода - нещо, което България не може да си позволи. Обсъжда се локация в западната част на страната, край Измир.

Окончателното решение ще бъде взето през следващите няколко седмици, а ключова роля ще има и Надзорния съвет.

България е на финалната права за избора на новия завод на Volkswagen

България е на финалната права за избора на новия завод на Volkswagen

Решението се очаква през месец май

Въпреки трудната политическа ситуация в Турция, VW явно може да разчита и на политическа подкрепа. Според Handelsblatt, министър-председателят на Долна Саксония, която е вторият най-голям едноличен акционер в производителя, както и Берлин, биха подкрепили най-голямата единична инвестиция на Германия в Турция. Затова помага и решението на турския президент Реджеп Тайп Ердоган да се отдръпне и да не коментира публично темата.

По последна информация в новия завод ще бъдат произвеждани моделите Volkswagen Passat, както най-вероятно и Skoda Superb, която ползва същата платформа. Седанът е изключително популярен в Турция и се използва масово и от държавната администрация. Това е факт и в България, но мащабите там са други.

Няма конкретна информация кога ще бъде взето окончателно решение. Последното официално съобщение от VW бе от 13 май т.г., когато от компанията заявиха, че отлагат взимането на конкретно решение и продължават преговори "с останалите потенциални места". Твърди се, че у нас най-подходящи са локации край София и Пловдив - в Кремиковци и в Тракия икономическа зона.

Volkswagen отложи избора на дестинация за новия си завод в Източна Европа

Volkswagen отложи избора на дестинация за новия си завод в Източна Европа

От ръководството на компанията обявиха, че продължават активни преговори с останалите в надпреварата държави