Германският автомобилен производител Volkswagen е избрал да построи новия си завод в Турция, а не в България, пише Reuters, цитирайки германското издание Automobilwoche. Българският "24 часа" също съобщи, че концернът е избрал южната ни съседка, цитирайки свои източници.

Решението е било взето на заседанието на Надзорния съвет вчера. Новият завод, в който ще бъдат инвестирани €1,3 милиарда, ще бъде в Измир.

VW най-вероятно е взела решението частично заради обещанието на Анкара за по-голяма финансова помощ. Според "24 часа" натежало е и желанието на Катар, която има 17% в концерна.

В края на юни т.г. германското делово издание Handelsblatt съобщи, че Volkswagen е взела предварително решение, според което заводът ще бъде в Турция. Вестникът посочва, че въпреки бурната политическа обстановка в южната ни съседка, Анкара е готова да предостави "трифицирена сума в милиони евро" за изграждането на завода - нещо, което България не може да си позволи.

Въпреки трудната политическа ситуация в Турция, VW явно може да разчита и на политическа подкрепа. Според Handelsblatt, министър-председателят на Долна Саксония, която е вторият най-голям едноличен акционер в производителя, както и Берлин, биха подкрепили най-голямата единична инвестиция на Германия в Турция. Затова помага и решението на турския президент Реджеп Тайп Ердоган да се отдръпне и да не коментира публично темата.

По последна информация в новия завод ще бъдат произвеждани моделите Volkswagen Passat, както най-вероятно и Skoda Superb, която ползва същата платформа. Седанът е изключително популярен в Турция и се използва масово и от държавната администрация. Това е факт и в България, но мащабите там са други.

Първите сигнали

В началото на ноември миналата година германските медии дадоха първите сигнали, че групата на Volkswagen ще търси локация за изграждането на нов завод за марката Skoda. Според първоначалната информация на Handelsblatt тогава като двете възможни дестинации бяха сочени България и Турция.

Към този момент единственото сигурно нещо беше, че компанията разглежда подходящи места в Източна Европа и че родната за марката Чехия не е алтернатива заради недостига на работна ръка.

България и Турция в надпревара за нов завод на Škoda

България и Турция в надпревара за нов завод на Škoda

Чешката марка ще строи нови фабрики, за да удовлетвори нарастващото търсене

Месец по-късно стана ясно, че от германския концерн вече са започнали първоначалните проучвания за избор на локация. В края на миналата година беше потвърдено, че консултанти от групата ще разгледат не само България и Турция, но и Румъния, а окончателното решение ще бъде взето през 2019 година.

На този етап от развитието южната ни съседка беше сочена за фаворит в надпреварата заради опита и традициите в автомобилостроенето там, по-големият вътрешен пазар и по-ниските разходи за заплати.

Volkswagen обикаля България, Румъния и Турция в търсене на място за новия си завод

Volkswagen обикаля България, Румъния и Турция в търсене на място за новия си завод

Турция има най-подходящите условия за автомобилно производство, но България не е изгубила шансовете си

С началото на новата година се появи и нов възможен кандидат за завода на Skoda - Събрия. Медиите в западната ни съседка заявиха, че именно тя ще бъде изборът на групата на Volkswagen за нов завод.

Тогава обаче те бяха опровергани от Марк Лангендорф, който е мениджър "Комуникации" в групата, като той посочи, че окончателно решение все още не е взето.

Въпреки това сръбският президент Александър Вучич неколкократно заявява, че е много възможно германската компания да се спре именно на сръбския град Шумадия, който се намира в централната част на страната.

В надпреварата за новия завод на Volkswagen в Източна Европа са останали 2 държави

В надпреварата за новия завод на Volkswagen в Източна Европа са останали 2 държави

Фабриката ще произвежда по 350 000 коли годишно

Преди време от концерна потвърдиха, че от първоначалните четири варианта за локация са останали само два. Това беше обявено от главния изпълнителендиректор на Skoda Бернхард Майер.

Сделката за "Кремиковци"

Като вероятна локация за новия завод на Volkswagen в България беше сочен парцелът до София, където преди се намираше металургичният комбинат "Кремиковци". Една сделка засили коментарите в полза на този вариант.

През февруари тази година стана ясно от съобщение до Българската фондова борса (БФБ) и Комисията за финансов надзор (КФН), че доскорошният собственик на "Кремиковци" "Първа инвестиционна банка" е продала 40% от терена на австрийската Soravia. Конкретни параметри около споразумението не бяха посочени.

Eфектът "Кремиковци" в баланса на Fibank

Eфектът "Кремиковци" в баланса на Fibank

От финансовата институция заявиха, че сделката е била "елемент от дългосрочна стратегия на банката за намаляване на нелихвеносните активи и по-нататъшното подобряване на балансовите позиции на банката и финансовите й съотношения".

1,3 милиарда евро инвестиции и 5000 работни места

Според предварителната информация инвестицията в новата база на Volkswagen ще бъде над 1,3 милиарда евро, като тя предполага отварянето на 5000 работни места. Производството в нея трябва да започне до 2023 година, като от там трябва да излизат около 350 000 автомобила на година.

Това ще бъде завод номер 48 за германския гигант, като се очаква освен Skoda там да се произвеждат и модели на Seat и другите марки на Volkswagen. По-конкретно най-вероятно в нея ще се правят SUV моделите Skoda Karoq Seat и Ateca.

Новите мощности са необходими на групата, за да се освободи място за производството на електромобили, както и заради все по-големият интерес към чешката марка.