Преди две седмици стана ясно, че в надпреварата за новия завод на Volkswagen в Източна Европа са останали само 2 държави. Днес вече има и яснота кои са те. Според информация на германската информационна агенция dpa, цитирана от Handelsblatt, изборът е бил сведен до България и Турция.

Крайният избор обаче още не е направен, като след Великден предстои заседание на Надзорния съвет на автомобилния гигант по темата. Според предишни публикации в германските медии решението за локацията на новото производство ще бъде взето през месец май.

Едно посещение, което събуди надеждите

За някои анализатори обаче посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, което приключи миналата седмица, е сигнал за накланяне на везните в полза на България. Един от най-големите германски ежедневници Sueddeutsche Zeitung озаглави обзора на пътуването му "Всичко не е случайност", обобщавайки сигналите от него. По време на визитата му бяха посетени двата града, които са в надпреварата за българска локация за завода - София и Пловдив.

Заедно с това Щайнмайер обиколи и ключови германски производства у нас - това на Lufthansa Technik в столицата и това на Liebherr в "Тракия икономическа зона". Не на последно място беше проведена и работна среща с българо-германския бизнес.

В надпреварата за новия завод на Volkswagen в Източна Европа са останали 2 държави

В надпреварата за новия завод на Volkswagen в Източна Европа са останали 2 държави

Фабриката ще произвежда по 350 000 коли годишно

Тук трябва да се спомене и че политическата родина на Щайнмайер е провинция Долна Саксония, където се намира централата на Volkswagen AG. Нещо повече - местното правителство държи 11.8% от акциите на гиганта и 20% от правото на глас. С други думи, това е един от политиците в Германия, които са силно свързани с концерна.

Все пак трябва да се отбележи, че по време на официалната си визита у нас германският президент (почти) не коментира темата, като изявите му останаха в полето на общите формулировки.

Няколко местни сигнала

Въпреки това има сигнали и на местно ниво, които потвърждават, че България все още е в играта. По информация на Money.bg заместник-министри от две ресорни министерства са провеждали срещи през последните седмици с представители на Volkswagen. Заедно с това все по-усилено се чува от различни места, че страната ни е фаворит за новата локация.

И още нещо любопитно в подкрепа на интереса към страната: представители на автомобилния концерн са разглеждали детска градина в София, в която се преподава на немски език.