"Тракия Глас България", "Готмар" и "Теклас България" планират инвестиции на обща стойност 54,2 млн. лв. и разкриването на около 240 нови работни места. Компаниите получиха сертификати за инвестиции клас А от министъра на икономиката Кирил Петков.

"Тракия Глас България" получи сертификат за проекта "Цех за крайна обработка на произведената продукция". Той ще бъде реализиран в Търговище, а общата му стойност е 27 382 000 лв. Ще бъдат открити 10 нови работни места. "Готмар" ще инвестира 16 800 000 лева за придобиване на нови производствени мощности, изграждане на складове и намаляване на разходите за електроенергия чрез изграждане на фотоволтаична инсталация. В периода на проекта и като резултат от него ще бъдат разкрити 200 нови работни места."Теклас България" ще разшири производството си и ще изгради роботизиран склад за съхранение на готовата си продукция във Враца. Общата стойност на проекта е 10 млн. лв., а инвестицията ще разкрие 30 работни места.

"Тракия Глас България" откри нова инвестиция за €42 милиона

"Тракия Глас България" откри нова инвестиция за €42 милиона

В завода в Търговище работят над 1 200 души

И трите компании са с експортен потенциал и са фокусирани и върху външните пазари

През 2019-а година "Тракия Глас България" откри  в Търговище новопостроена пещ в завода за плоско стъкло в града. Съоръжението е едно от трите най-големи в света, а инвестицията е на обща стойност €42 милиона. Заводът в града съществува от 2006-а година. Собственик е турската компания Şişecam Flat Glass. Съоръжението разполага освен с производствени линии за плоско стъкло, с инсталация за специални покрития, линии за ламиниране и за огледала, линни за автомобилни стъкла и за стъкло за домакински уреди.

Компанията "Готмар" ЕООД е създадена още през 1992-ра година и от тогава е основен лидер в преработването на термопластмаси. Основните направления в дейността й са производството на капачки и дръжки за бутилки, както и на опаковки за парфюмерийната и козметичната индустрии.

"Теклас България" открива шести завод в България

Автомобилен гигант открива шести завод в България

Инвестицията ще бъде в размер на €15,3 милиона и ще бъдат наети 1 000 души

Преди пандемията стана ясно, че "Теклас България" ще открие своя шести завод в България. Компанията, която произвежда каучукови водни съединени и пластмасови изделия за най-големите компании в автомобилостроенето, избра Враца за най-новата си фабрика. В нея работят над 500 души. Компанията притежава и четири завода в Кърджали, както и един в Крумовград, като е най-големият работодател в региона. За "Теклас", която откри първата си дейност у нас през 2004-а година работят над 2 100 души.

От началото на тази година по ЗНИ са сертифицирани 17 нови проекта. Общата сума на планираните инвестиции е в размер на 868 милиона лева. Предвижда се и разкриване на 1701 нови работни места.