Турските власти преговарят активно с китайските производители на електрически автомобили BYD и Chery Automobile за мащабни инвестиции в заводи в страната- Това е стъпка, която може да помогне на компаниите да увеличат продажбите си в Европа на фона на регулации от страна на Брюксел, съобщава Bloomberg.

"Искаме да завършим преговорите възможно най-скоро. Изминахме дълъг път и с двете компании", заяви министърът на промишлеността и технологиите Фатих Качир.

Турската Togg изкарва модел, с който се цели в нови европейски пазари

Турската Togg изкарва модел, с който се цели в нови европейски пазари

Компанията иска да конкурира китайските електромобили на Стария континент

Ако китайски фабрики за електромобили започнат да отварят в Турция, това ще даде на китайските автомобилни производители по-лесен достъп до Европейския съюз, коментират анализатори на пазара.

Снимка 661873

Източник: Togg

Анкара е основен пазар сама по себе си, като електрическите коли съставляват 7,5% от всички продажби на автомобили през 2023-а година. Това основно се дължи на продажбите на турските електромобили TOGG.

Турция налага допълнителни данъци върху повечето електрически автомобили, произведени в чужбина. Страната се опитва да изолира TOGG - първият местен производител на електромобили в страната - от конкуренцията, докато новата марка не се наложи на вътрешния пазар, четвъртият по големина в Европа към четвъртото тримесечие на годината.

Турските власти подчертават, че страната е идеална база за износ в ЕС поради своя митнически съюз с блока и сложната си автомобилна индустрия.

Слабите страни на китайските автомобили, според германските шофьори

Слабите страни на китайските автомобили, според германските шофьори

Системите в помощ на водача понякога работят ненадеждно