Германският автомобилен производител Volkswagen AG има намерение да инвестира 10 милиарда евро за разработка в Китай на нови електромобили да 2025 година.

Това заяви шефът на китайското поделение на VW Йоахим Хайзман пред журналисти при откриването на автосалона в Гуанчжоу. По думите му компанията ще пусне в производство 40 модела автомобили в Китай, съобщава Интерфакс.

Производството на електрически коли в страната ще започне през първата половина на следващата година съвместно с новия партньор на VW - Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors).

VW обяви л за създаването на съвместно предприятие с JAC Motors за производството на електромобили през май тази година.То има планове да продава по 1 милион екологични коли годишно към 20125 година.

По-рано през тази година Пекин след Лондон и Париж обяви за намеренията си да определи срок, до който автомобилните компании ще могат да произвеждат и продават коли, работещи с двигатели с вътрешно горене. Китайското правителство предвижда да въведе пълна забрана за бензиновите и дизеловите автомобилите до 2040 година.

Някои от най-големите световни автомобилни компании вече се готвят за тези изменения, обявявайки широкомащабни планове за производство на електрически коли в Китай.

През август Renault и Nissan създадоха съвместно предприятие с с китайската компания Dongfeng Motor Corp. за производство на електрически коли.

Преди седмица американската компания Ford обяви за намеренията си да вложи $753 милиона в китайското си поделение, което ще произвежда и продава електромобили съвместно с местния си партньор - Anhui Zotye Automobile.