Американският гигант Walmart, който е най-големият работодател в САЩ и един от най-големите в света, планира да инвестира милиарди долари в Китай, въпреки търговския конфликт между Вашингтон и Пекин.

Причината за това решение са опитите на веригата да защити своята позиция на пазара в азиатската държава от набиращите популярност местни конкуренти.

Лидерът в търговията на дребно ще вложи около 8 милиарда юана или 1,2 милиарда долара в дистрибуционни центрове в Китай през следващите две десетилетия, са потвърдили от компанията пред CNN Business.

Значителна част от вложенията ще бъдат насочени към бизнеса с доставки на хранителни стоки в Китай.

Walmart търси хиляди шофьори и им обещава заплата от $7300

Най-големият работодател в света търси хиляди шофьори и им обещава заплата от $7300

През миналата година компанията е наела 1400 служители на тази длъжност

"Walmart увеличава инвестициите си в логистика, за да осигури на китайските потребители пресни продукти и да подобри услугите си за тях", обяснява Райън Мак Даниъл, който отговаря за международната логистика във фирмата.

Досега веригата е инвестирала 700 милиона юана или 102 милиона долара в изграждането на дистрибуционен център в Южен Китай. Към януари тази година тя има 443 магазина там. Операциите в страната са ѝ донесли 10,7 милиарда долара през 2018година.

Базираната в Арканзас верига присъства на пазара в страната от 1996 година. През последните години обаче среща все по-голяма конкуренция в лицето на местната Alibaba, която развива бизнес с доставките на храни.