Един от най-големите производители на електронни компоненти в Япония Tamura Corporation, планира да построи нова фабрика за батерии в Румъния във Фетещи, окръг Яломита ( на около 100 км от границата с България), съобщи Ziarul Financiar. Японската корпорация със 100-годишна история има 5 поделения в Европа - в Уилтшър, Англия; в Зноймо, Чехия; в Перуджа, Италия; в Лисиу, Франция; и в Илзенбург, Германия.

Инвестицията е структурирана на две фази на стойност съответно 10 млн. евро и 7 млн. евро.

Батериите, произведени от Tamura, ще бъдат доставени във фабриката на Makita ("Макита") в Брънести, Илфов (близо до Букурещ), където японската компания произвежда електрически инструменти.

Knauf ще инвестира €135 милиона в заводи в Румъния

Германска компания за строителни материали, която има бизнес у нас, инвестира €135 милиона в Румъния

Ще бъдат разкрити над 100 нови работни места

Лидерът на световния пазар в производството на ръчни електроинструменти за дома и на професионални машини за индустрията Makita е представен и в България. Българското поделение на Makita е основано през февруари 2008 година. A дейността му е свързана с доставки, складиране и продажба на продукти с марката - безжични и електрически инструменти, бензинови, акумулаторни, пневматични, градински инструменти и други.

Овидиу Дранга, румънският посланик в Токио, се срещна през януари тази година с представители на Tamura Corporation. Дискусията се фокусира върху бъдещите инвестиции в Румъния и потенциала на румънската икономика да привлича инвестиции от Япония.

BA Glass, която има два завода в България, инвестира €150 милиона в Румъния

Една от десетте най-големи компании в България, която има два завода у нас, инвестира €150 милиона в Румъния

Компанията ще инвестира общо над €1 милиард в предприятията си в Европа през следващите 5 години