Европейският производител на стъклени опаковки и единственият производител на контейнери от този тип в Румъния - BA Glass, обяви, че ще инвестира €150 милиона в Румъния. Компанията ще инвестира общо над €1 милиард в 12-те си производствени предприятия в Европа (два от тях в България) през следващите 5 години, съобщава Ziarul Financiar. 

Компанията, която е сред световните лидер в производството на стъклен амвбалаж, навлезе на пазара у нас с придобиването на дружеството "Дружба стъкларски заводи" АД. Така групата стана собственик на два завода в българия - в София и Пловдив, като последният е най-големият производител на амбалаж в Югоизточна Европа.

BA Glass инвестира €60 милиона в завода си в София и наема още 100 души

BA Glass инвестира €60 милиона в завода си в София и наема още 100 души

Компанията раздаде €8,5 млн. от печалбата на служителите си в Европа заради добрите резултати

През 2021-а и 2022 година BA Glass инвестира над €300 милиона в модернизирането на двата си завода в България. Около €60 милиона от средствата бяха вложени в нова пещ за стъклен амбалаж в завода в София, като по този начин бяха усъвършенствани производствените процеси и беше увеличена продукцията. Част от инвестицията включваше и внедряване на фотоволтаични панели, монтирани върху покривите на съоръженията в България.

Снимка 572572

Източник: iStock Images

През 2022 година BA Glass, която е сред 10-те най-големи компании у нас, нае още 100 души в софийския си завод

Двата български завода за амбалаж станаха собственост на португалската група през 2017 година, когато тя ги придоби от гръцкото дружество Yioula.  Компанията се нарежда пета в света при производството на стъклен амбалаж. На Стария континент групата притежава 12 завода в 7 държави и има над 3,5 хил. служители, над 650 от които в България. Годишният ѝ оборот е над €950 милиона.

BA Glass Group с инвестиции от 600 милиона лева в двата си български завода

Водещ производител на амбалаж инвестира 600 милиона лева в бизнеса си у нас

Компанията модернизира фабриките си в София и Пловдив

През 2016 година групата, контролирана от португалски инвеститори, стана мажоритарен акционер във фабриката за стъклени опаковки Stirom в Букурещ, преименувана на BA Glass Romania. От компанията вече обявиха инвестиции от почти 70 милиона евро в нова стъклена пещ и склад от 25 000 квадратни метра, който по-късно ще бъде разширен до капацитет от 55 000 квадратни метра.

"Смятаме, че новата ни инвестиция в Румъния ще бъде реализирана през последното тримесечие на тази година. В същото време вече имаме проект за изграждането на още една пещ, която е с по-голям капацитет, отново в Букурещ. Тя ще бъде готова през 2025 година", заяви Сандра Сантос - главен изпълнителен директор на BA Glass, цитирана от Romania Insider.

Производствената листа на BA Glass включва буркани и бутилки за вино, бира, високоалкохолни и безалкохолни напитки, храни и други, като тя се изнасят за над 20 страни. Сред основните ѝ клиенти са гиганти като InBev, Heineken, Carlsberg, Coca-Cola, Pepsi Co. и други. Фабриката в Пловдив е най-големият производител на амбалаж в Югоизточна Европа.

BA Glass инвестира 57 милиона лева в завода в Пловдив

Най-големият завод за амбалаж в Югоизточна Европа получи нова инвестиция от 57 милиона лева

В завода в Пловдив бе инсталирана нова пещ с капацитет 390 тона на ден