Предстои поскъпване на самолетните билети заради по-високите разходи за гориво, съобщи BBC. Ще бъдат увеличени и летищните такси. До момента авикоомпаниите успяват да задържат поскъпванията, но това ще се промени с очаквания край на пандемията и увеличаването на броя на пасажерите.

"Заради значително увеличените разходи за горива и за летищни такси повишението на цените на билетите е неизбежно", коментира пред ВВС Фахми Маджуб - британският директор на Air France-KLM.

От авиогрупата посочват, че с облекчаването на правилата за пътуване търсенето нараства и това е видно в резервациите за Великден и за летния сезон. И съветват клиентите си да запазят билети отрано.

Държавата подпомага авиокомпаниите с до 60 милиона лева заради пандемията

Държавата подпомага авиокомпаниите с до 60 милиона лева заради пандемията

Осигурени са над 2,6 млн. лева за възстановяване на инфраструктурата на летище Русе

Air France не е единствената авиокомпания, която предупреждава за повишение на цените. Миналата година Ryanair и туроператорът TUI прогнозираха, че цените за сезона на почивките ще са по-високи в сравнение с 2019 година.

Допълнително напрежение в авиосектора внасят и опасенията за военни действия в Украйна. Много авиокомпании вече обявиха, че спират самолетите си до и от Украйна. Същевременно цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 година насам, което също допринася за нарастването на цените.

Битката за пасажери ще е наистина жестока, смятат експертите от авиоиндустрията. В мoмeнтa всички ĸoмпaнии ce oпитвaт всячески дa възcтaнoвят изгубения заради пандемията пътниĸoпoтoĸ, нaмaлявaйĸи цeнитe нa билeтитe си. В същото време обаче е въпрос на време билетите да поскъпнат.

Две години след началото на пандемията: Защо над Европа все още се извършват "призрачни полети"

Две години след началото на пандемията: Защо над Европа все още се извършват "призрачни полети"

Над 100 000 "призрачни полета" ще се осъществят над Европа тази зима