Авиационните регулатори на ЕС са планирали изпитателни полети за проблемния самолет 737 Max на Boeing, предаде BBC.

Европейска агенция за авиационна безопасност (EASA) заяви, че тестовете ще се проведат във Ванкувър, Канада. Тестовете започват през първата седмица на септември.

Най-продаваният самолет на Boeing беше заземен миналата година, след като в две катастрофи загинаха 346 души по полетите.

Новината за старта на тестовете идва два месеца, след като американските регулатори започнаха подобни тестови полети за модела на Boeing.

EASA обаче заяви, че резултатите от тестовете на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) няма да означава автоматично разрешение за полет в Европа.

Агенцията заяви, че "работи стабилно, в тясно сътрудничество с FAA и Boeing, за да върне самолета Boeing 737 Max възможно най-скоро, но само след като се убеди, че е безопасно".

След двете катастрофи и приземяването на 737 MAX: Boeing с първа поръчка на модела

След двете катастрофи и приземяването на 737 MAX: Boeing с първа поръчка на модела

Купувач е полска компания

Процесът на планиране на тестовите полети беше възпрепятстван от ограниченията за пътуване на Covid-19 между Европа и САЩ.

Междувременно FAA представи широк списък от промени, които иска да бъдат направени, преди самолетите да могат да летят отново. Те включват актуализиране на софтуера за контрол на полета и други.

Boeing се надява да върне 737 Max обратно във въздуха в началото на следващата година.

737 MАХ на Boeing е една крачка по-близо до въздуха

737 MАХ на Boeing е една крачка по-близо до въздуха

FAA представи широк списък с промени, които да обезопасят модела

Решението за заземяването на самолета предизвика финансова криза в 103-годишната компания, както и съдебни дела от семействата на жертвите и повдигна въпроси за това как Boeing и FAA провеждат процеса на одобрение за безопасност.

Според разследващите проблем са неизправностите в системата за контрол на полета, която Boeing преработва от месеци, за да отговори на новите изисквания за безопасност.

След $2,4 милиарда загуба Boeing се готви за по-големи от обявеното съкращения

След $2,4 милиарда загуба Boeing се готви за по-големи от обявеното съкращения

Преди време от компанията казаха, чеще освободят 16 000 души