Facebook е постигнала споразумение с правителството на Австралия и ще позволи отново споделянето на новини в платформата, предават световните медии. Решението идва след преговори между технологичния гигант и властите в Канбера, които в момента прокарват нов закон, който ще принуди дигиталните платформи да плащат за новинарско съдържание.

"След дискусията сме удовлетворени, че австралийското правителство се съгласи на някои промени и гарантира, че ще отговори на основните ни притеснения", посочват от компанията.

Правителството представи промени в проектозакона, който ще бъде гласуван от парламента скоро.

Ако текстовете се превърнат в закон, дигиталните платформи ще плащат на местните медии и издатели за включени линкове към тяхното съдържание в социалната мрежа. Според промените в предложения закон, австралийското правителство ще вземе предвид търговските споразумения, които Google и Facebook вече са направили с местни медии. Дигиталните платформи ще получат и месец предизвестие преди промените да влязат в сила, последван от 2-месечен период за преговори с медиите преди правителството да се намеси като арбитър.

Именно арбитражът бе сред основните притеснения на Facebook. Текстовете сочат, че ако двете страни не успеят да постигнат сделка, то посочени от правителството арбитъри ще определят финансовите параметри на споразуменията.

И Google, и Facebook се опитват да спрат закона от минлата година насам. Google заплаши, че ще спре търсачката си в Австралия. Заплахата се оказа празна, а гигантът постигна сделка с конгломерата на семейство Мърдок News Corp.

Facebook пък изненадващо спря възможността потребителите да споделят новини в социалната мрежа. Очаква се тази възможност да се завърне до дни.