През последните пет десетилетия заплатата на главен изпълнителен директор се увеличават значително, но в същото време средната работна заплата на обикновените работници почти не е мръднала.

Това показва данни от доклад на Economic Policy Institute, цитиран от Business Insider. Според него средната заплата на главен изпълнителен директор е нараснала с 1 322% между 1978 и 2020 г.

В същото време заплатата на типичния работник нараства само с 18% през този период от време.

През 2020 година несъответствието между заплащането на служители на ръководни длъжности и всички останали е доста сериозно. Заплатите на изпълнителните директори са с над 350 пъти по-високи от тези на обикновения работник.

Нещо повече - приходите на изпълнителните директори от заплати са дори по-високи от тези на най-добре платените служители.

Авторите на доклада установяват, че заплатата на главния изпълнителен директор е 6,4 пъти по-висока от тези на най-добре платените служители.

Неравенството в доходите между богатите и най-бедните се изостри още повече по време на пандемията. Според списъка на милиардерите на Forbes най-богатите хора в света са прибавили 5 трилиона долара към богатството си само през 2020 г.

Forbes установи, че през миналата година има рекорден брой нови нови милиардери (493 души). Проучване на Института за политически изследвания през март установи, че милиардерите в Америка са станали с 44% по-богати през пандемията.

Според авторите на доклада натискът върху работодателите да подобрят заплащането ще продължи. "Политиките на администрацията на Байдън, които са насочени към по-добри условия и повишаване на минималната работна заплата, също могат да допринесат за промяната".