Инвестиционният фонд към инициативата "Три морета" направи своята първа голяма пряка инвестиция в България, придобивайки значителен дял в пристанище Бургас. Това съобщи президентът Румен Радев, след като взе участие в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три молета", на която тази година домакин е Латвия.

Бургас е най-близкото пристанище на Европейския съюз до протока Босфор. То е има важна роля за свързаността на нашия регион с Близкия Изток и Азия, посочи президентът, като добави, че придобиването на дял ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион.

"Това е доказателство как, когато има наличие на политическа воля, кординирани усилия и усърдна работа, нещата се получават. Това е пример как трябва да работим, така че да използваме всички инициативи, международни и финансови инструменти, за да привличаме повече инвестиции в България", заяви Радев.

По думите му, инвестицията е в резултат на задълбочени анализи на независими външни финансови институции. "Тя повишава доверието и видимостта на България, поставя я много по-добре позиционирана на инвестиционната карта", каза още президентът, цитиран от БТА.

Държавният глава не уточни размера на инвестицията в пристанище Бургас, но посочи, че вноската на България в инвестиционния фонд към "Три морета" е 20 млн. евро, а настоящата инвестиция, е "в пъти повече".

Инвестиционния фонд към инициативата оперира от февруари 2020 г. Фондът се управлява от инвестиционния консултант Amber Infrastructure Group, който работи така, че инвестициите му да са базирани на чисто търговски условия.

Дейността на фонда е в допълнение към вече съществуващите фондове по линия на ЕС и е насочена към финансиране на ключови проекти в областта на енергетиката, транспорта и дигитализацията в региона на "Три морета".

Британски министър пред Money.bg : Заделили сме £4,5 милиарда за инвестиции в България

Британски министър пред Money.bg : Заделили сме £4,5 милиарда за инвестиции в България

Защо Великобритания прояви интерес към инициативата "Три морета"?