Търговските обеми между Великобритания и България нараснаха с 50% за последните пет години и дори надминаха предпандемичните нива. Това заяви министърът на търговията на Обединеното кралство Греам Стюарт пред камерата на Money.bg.

"За България, както и за целия регион на Източна Европа има огромни възможности като част от инициативата "Три морета". заяви той.

Кои са най-атрактивните сектори за инвестиции у нас?

По думите му има много сектори в които България и Великобритания се партнират.

"Бих искал да отлича технологичния и финтех сектора. Освен това декарбонизацията е изключително важна и Великобритания, като една от водещите страни по отношение на чистата енергетика, би искала да развива подобни проекти в България", коментира той.

Каква е ролята на британската експортна агенция за развитието на българо-британските експортни отношения?

Според министъра на търговията на Великобритания британската експортна кредитна агенция е най-старата кредитна агенция в света и най-добрта.

"Заделили сме 4,5 милиарда лири за инвестиции в България и смятаме, че има недостиг на финансиране в някои сфери, в които да се включим, да запълним тези празнини и да реализираме проекти между двете държави".

Защо Великобритания прояви интерес към инициативата "Три морета"?

По думите на Стюард, Великобритания като лидер в сфери като дигитализацията и страна, която може да окаже сериозна подкрепа при развитието на иновативни проекти, гледа на Източна Европа и България като на регион с голям потенциал на растеж и  би искала да участва и да развива подобни проекти. 

"Смятаме, че не само Обединеното кралство, но и град Лондон може да предостави огромни взможности и искаме да сме част от развитието на проекти, свързани с дигитализацията и развитието на технологиите и искаме да помогнем за създаването на обща рамка от проекти между много държави".

По думите на министъра на търговията в програмата е важна за Великобритания.

"Смятаме, че България и Източна Европа е регион с голям потенциал за растеж, затова искаме с подкрепата на Британското правителство да навлезем с проекти, които да доведат до засилване на сигурността и сътрудничеството между двата региона и мислим, че инициативата е прекрасен инструмент за това", заяви Стюарт.