Ценовият скок на какаото надмина всички основни суровини през 2024 година и няма признаци, че ограниченото предлагане и крехката търговска среда, които подтикнаха почти вертикалната му траектория, ги чака бързо коригиране. Цените почти се утроиха, тъй като колебливото производство в Западна Африка, която е най-големият доставчик в света предизвика огромен недостиг на доставки, пише Bloomberg.
Много търговци, изгорени от рязко нарастващите разходи за поддържане на позиции, избягаха от пазара, докато ралито набираше сила, а производителите на шоколад останаха, хеджирайки нови запаси в опит за по-ниски цени.
Суровото време и опасната болест по културите породиха нови опасения относно реколтата през този сезон, вдигайки фючърсите в Ню Йорк до рекордно високо ниво от близо 13 000 долара за тон само тази седмица.
Източник: DV Chocolate
Въпреки това, на пазар, който може да продължи да расте, някои шоколатиери вече не чакат да фиксират цените. И без това ниската фючърсна ликвидност също допринася за дивите колебания, изпращайки печалбите на какаото дори отвъд биткойн.
Пазарът на какао се охлади, след като скочи до малко под 12 000 долара за тон през април, заради очакванията за по-добри реколти в Западна Африка. Ралито се поднови през ноември, когато времето стана неблагоприятно за развитието на културите, което помрачи надеждите за значително възстановяване.
Неспиращият ръст на цените удари на няколко фронта, особено за шоколатиерите, които не хеджираха нови запаси, чакайки цените да продължат да се охлаждат. Днес, изправени пред рекордно високите цени, тяхното неистово купуване помогна да се подхранва пазара.
Ограничените продажби на фючърси от търговските играчи, след дефицита на доставките на зърна през миналия сезон, помогнаха за достигането на техните брутни къси позиции на борсата в Ню Йорк до най-ниското сезонно ниво от 2011 година, според анализатора на JPMorgan Chase & Co. Трейси Алън. Това допълнително изтощи ликвидността, което направи пазара още по-уязвим към големи колебания в цените.
Доставките на какао от най-големия производител Кот д'Ивоар се представят добре досега, като са с около 33% пред темпото от миналия сезон, тъй като нивото от предходната година беше много ниско. След рязко намаляване на глобалните запаси, буферът е малък, ако реколтата в Западна Африка разочарова и това увеличава риска от скокове на цените.