Преработването на сурови какаови зърна в Европа е достигнало най-високите си нива от най-малко 17 години насам. Показателите за сезон 2018-2019 са най-високи от близо 20 години според данни, публикувани от Европейската асоциация за какао.

Увеличила се е употребата на какаото след смилането на зърната. Производството но какаово масло и какао на прах за кулинарната промишленост е нараснало с 3,3 процента на годишна база за първото тримесечие спрямо 1,6 процента за четвъртото тримесечие. Все още този показател е по-нисък от растежа от 5,5 процента за първото тримесечие на 2018 година, пише MarketWatch.

Въпреки слабите повишения през втората половина на сезон 2017-2018, годишната преработка отбеляза ръст от 4,2 процента, което е най-високото нарастване на преработвателния процес от сезон 2010-2011.

Това изглежда ще продължи и този сезон, тъй като количеството от 370 359 тона за първото тримесечие е дори по-голямо от това за същия период през 2002 година.

Метеорологичните условия в Западна Африка са благоприятни за добра реколта, което кара и какаовите зърна да запазят доброто си състояние през целия период на чакане по пристанищата.

Очаква се през следващите седмици да излязат данните за количеството на преработеното какао и в Северна Америка и Азия.

Европейската асоциация за какао включва 20 дружества в Европейския съюз и Швейцария. На база на тяхната работа и преработка на кафени зърна са съставени данните.