Затъналата в дългове китайска компания за недвижими имоти Evergrande започна да изплаща част от задълженията си, предава Capital.com. Изплащането към инвеститорите е в продукти за управление на богатството (WMP) и е за сметка на лихвените плащания по офшорните облигации.

Т. нар. продукт за управление на богатство е незастрахован финансов продукт, продаван в Китай от банки и други финансови институции. Обикновено те предлагат висока лихва, а понякога и гарантирана възвръщаемост. Към 2016-а година банките са продали такива продукти за 2,8 трилиона щатски долара за период от 5 години. 

Evergrande е заплатила 10% от първата дължима вноска по WMP на 30 септември - чрез дъщерното си дружество Evergrande Wealth Management. Плащането е в съответствие с обявения по-рано план за изкупуване на инвестиционни продукти.

Evergrande продава дял в местна банка срещу $1,5 млрд.

Evergrande продава дял в местна банка срещу $1,5 млрд.

Строителният предприемач трябва да плати $47,5 млн. днес

Миналата седмица председателят на компанията Хуй Ка Ян призова ръководителите да дадат приоритет на изплащането на инвеститорите именно свързани с управление на финансите. Според доклад на Reuters, планът за обратно изкупуване предлага на инвеститорите две възможности - или да получат собственост на силно намалена цена, или план за обратно изкупуване с насрочени вноски. Според плана Evergrande ще извършва плащания за 10% от главницата и лихвите на всяко тримесечие, с пълно погасяване след две години и половина.

До това се стигна, след като гневни протестиращи нахлуха в централата на Evergrande по -рано този месец. Според Bloomberg, протестите са били предизвикани именно заради липсата на 6,2 милиарда долара плащания по WMP към инвеститори на дребно.

Застрашава ли Evergrande финансовите пазари в Европа?

Застрашава ли Evergrande финансовите пазари в Европа?

Мнението на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард