Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) - Кристин Лагард, смята, че финансовите пазари на Европа няма да бъдат пряко засегнати от изправената пред фалит китайска компания Evergrande. Тя заяви това в интервю пред американската CNBC на фона на все по-изострената реакция на световните фондови пазари. А те продължават да са нащрек заради огромните дългове на имотния гигант, които са в размер на над 300 милиона долара.

Инвеститорите се опасяват, че Evergrande, чиято цена на акциите спадна през последните месеци на фона на рестрикциите от страна на Пекин към бизнеса, ще се провали по отношение на редица плащания по облигации тази седмица. И наистина, към момента от компанията не са платили нищо, въпреки направената преди това заявка, че ще го направят.

Прогнозата за растеж на Китай е намалена заради кризата около Evergrande

Прогнозата за растеж на Китай е намалена заради кризата около Evergrande

Понижаването на рейтинга отразява страховете за предстояща тежка криза

Някои финансови експерти твърдят, че задълбочаващата се криза в Evergrande може да доведе до нови сътресения в световната икономика - по подобие на случилото се с американската Lehman Brothers през 2008-а година. Други експерти обаче са сигурни, че проблемът вероятно ще бъде овладян от китайското правителство.

Пред CNBC Лагард коментира, че "ЕЦБ следи внимателно случващото се с китайския имотен гигант, защото всички финансови пазари са взаимосвързани."

"Имам много ярки спомени за последното развитие на фондовия пазар в Китай, което имаше отношение за целия свят. Но по-специално за Европа и за еврозоната прекият риск сега ще бъде ограничен", заяви Лагард.

На въпроса дали все пак Европейската централна банка е подготвена и за по-лошия сценарий, свързан с хаотичен глобален удар в случай на фалит на Evergrande, Лагард отговори така:

"Както ви казах, за момента това, което виждаме, е единствено ориентирано към Китай въздействие на кризата. Не мога да говоря за САЩ, но мога да кажа за Европа, че прякото ни излагане наистина е ограничено".

Притесненията около Evergrande донесоха най-лошия ден за американските акции от май насам

Притесненията около Evergrande донесоха най-лошия ден за американските акции от май насам

Morgan Stanley предупреди в понеделник за растяща опасност от спад от над 20% на S&P 500

Изказването на Лагард идва малко, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че дълговите проблеми на китайската компания изглеждат притеснителни най-вече за Китай. Пауъл коментира, че не вижда паралел с корпоративния сектор на САЩ.

Днес обаче инвеститорите в Evergrande не получиха изплащания на облигации от над 83 милиона долара.  Китайската компания все още не е направила съобщение относно плащането, което трябваше да бъде направено още в четвъртък. По-рано тази седмицата от Evergrande заявиха, че са сключили сделка и за друго плащане на лихва, което е на стойност от $35,9 милиона.

А глобалните пазари бяха буквално разтърсени от притеснения относно способността на фирмата да изплаща дълговете си. Днес акциите на Evergrande на борсата в Хонконг се търгуваха с почти 10% по-ниско, след като вчера скочиха с над 17% - заради надеждата, че изплащанията ще се случат.