Рейтинговата агенция Fitch понижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай поради опасения относно предстояща тежка криза, свързана с имотния гигант Evergrande, предават световните медии. Компанията натрупа дългове от над 300 милиона щатски долара и към мовмента Пекин не дава индикации, че ще я спаси.

Китай се радва на бързо икономическо възстановяване, въпреки продължаващата пандемия, причинена от Covid-19. Всички нови и строги правила и рестрикции на страната срещу бизнеса и инвеститорите допринесоха за това Evergrande да е изправена пред фалит. Акциите на компанията загубиха над 80% от стойността си. Чак днес започна леко възстановяване, благодарение на заявката, че имотния гигант все пак може и да успее да изплати някои от огромните си дългове.

Китайската Evergrande затъва все повече и Пекин не спира това

Китайската Evergrande затъва все повече и Пекин не спира това

Инвеститорите се надяват Китай да спре ефекта на доминото, който може да застраши световната икономика

Финансовите пазари обаче буквално се "разтресоха" заради опасенията, че китайската група може да се срине, което да доведе до огромна финансова криза във втората по големина икономика в света. Някои експерти дори прогнозират, че целият свят е застрашен.

От Fitch Ratings заявиха, че очакват растежът на Китай да достигне 8,1% тази година, в сравнение с предишна оценка от 8,4%. Основната причина: проблемите в сектора на недвижимите имоти.

Изпълнителният директор на банка HSBC, която е една от най-силните в Китай, заяви, че очаква проблемите на Evergrande да окажат влияние върху капиталовите пазари, но не вижда пряко въздействие върху банката.

Притесненията около Evergrande донесоха най-лошия ден за американските акции от май насам

Притесненията около Evergrande донесоха най-лошия ден за американските акции от май насам

Morgan Stanley предупреди в понеделник за растяща опасност от спад от над 20% на S&P 500

"Би било доста наивно да мисля, че сътресенията на пазара нямат потенциал да окажат влияние", каза Ноел Куин на конференция на Bank of America.

"Положението на Evergrande е "тревожно и има потенциал за въздействие от втора и трета степен, особено върху капиталовите пазари и пазарите на облигации. И ние трябва да внимаваме", допълни той.

Кризата на китайския имотен пазар вече е довела до намаляване на стойността на продажбите на жилища с 20% на годишна база. Това е предимно вследствие на по-строгото регулиране от страна на властите, които искат да овладеят покачващите се цени и все по-големите заеми, които са отпускани на компаниите.

Жилищните инвестиции в Китай са около 10% от БВП на страната. Очаква се имотната криза да засегне и развиващите се пазари, като се отрази на глобалното търсене на суровини. Вчера китайският премиер Ли Кецян призова за усилия за поддържане на стабилната работа на икономиката, съобщиха държавните медии в страната.

Китай се изправя пред имотна криза

Китай се изправя пред имотна криза

Ограниченията за заеми сред предприемачите сериозно натоварват сектора