Рискът от неизпълнение на задълженията на задлъжнялата китайска компания за недвижими имоти Evergrande затъва все повече в преспата на дълговете, пише Reuters. Инвеститорите търсят признаци на някаква намеса от страна Пекин, за да се спре всеки потенциален ефект на доминото върху световната икономика. Засега обаче Китай не се намесва по никакъв начин.

В опит да облекчи безпокойството на инвеститорите, председателят на Evergrande -Хуй Ка Ян, заяви в писмо до служителите си, че "компанията е уверена, че ще излезе от най-мрачния си момент и ще успее да изпълни всичките си проекти за имоти", съобщават местните медии във вторник.

 Evergrande като тиктакаща дългова бомба за китайската икономика

Гигантът с дългове за $300 милиарда, който се превърна в тиктакаща бомба за икономиката на Китай

Компанията, която десетилетия наред беше символ на бързия растеж на Китай

Председателят на натоварения с дългове предприемач казва, че Evergrande ще изпълнява отговорностите си пред купувачите на имоти, инвеститорите, партньорите и финансовите институции.

Инвеститорите в Evergrande обаче се тревожат все повече. Акциите на компанията бяха разпродадени отново във вторник и паднаха с цели 7%, след като преди това (в понеделник) се сринаха с още 10%.

Дългът на доскорошния имотен гигант от 305 милиарда щатски долара може да предизвика масови загуби във финансовата система на Китай.

Навсякъде в Азия широкият натиск при продажбите продължава, тъй като инвеститорите избягват по-рискови активи поради опасенията, свързани с Evergrande. В същото време китайското правителство все още мълчи по отношение на кризата като големите държавни медии дори не коментират за проблемите на фирмата. 

Тази седмица, в четвъртък, Evergrande трябва да плати 83,5 милиона долара лихва, свързана с облигацията й от март 2022-а година. Трябва да плати и още 47,5 милиона долара на 29 септември. И двете плащания обаче ще бъдат невъзможни, ако Evergrande не успее да уреди лихвата в рамките на 30 дни от насрочените дати на плащане.

"Мисля, че капиталът на компанията ще бъде заличен и китайското правителство просто ще разбие тази фирма", коментира пред Reuters Андрю Лефт, който е основател на базираната в САЩ Citron Research.

Може ли новата световна дългова криза да стартира от тази китайска компания?

Може ли новата световна дългова криза да стартира от тази китайска компания?

Най-задлъжнелият китайски предприемач Evergrande се бори да реши дълговата си криза. Засега безуспешно