Последната голяма финансова криза от 2008-а година стартира с проблеми на ипотечните пазари в САЩ и последвалия фалит на финансовата институция Lehman Brothers. И в момент, когато светът отново плува в рекорден дълг, сега инвеститори и анализатори се надпреварват да прогнозират кой може да е пламъкът, който потенциално да "разпали" нова дългова криза.

Този път обаче, тя може да стартира от едно малко по-малко видно на пръв поглед място. Става въпрос за Китай...

Преди десетилетие, може би никой не би прогнозирал, че Китай може да е толкова важен пазар, че случващото се там да се превърне в световна финансова криза. Но днес, когато китайската икономика е толкова напреднала и важна за световната икономика и страната допринася за основна част от производството на ключови суровини и продукти, никой не се съмнява за важността на втората най-голяма световна икономика.

Има една компания, която се откроява пред всички по задължения. Най-задлъжнелият китайски предприемач Evergrande Group се бори да реши дълговата си криза, докато има все повече признаци, че политиците се намесват, за да избегнат трудното "приземяване" за компания, която се смята за твърде голяма, за да се провали.

 Evergrande като тиктакаща дългова бомба за китайската икономика

Гигантът с дългове за $300 милиарда, който се превърна в тиктакаща бомба за икономиката на Китай

Компанията, която десетилетия наред беше символ на бързия растеж на Китай

Ето хронология на събитията, водещи до проблемите с дълга на Evergrande и какво е направила фирмата за набиране на средства досега:

Август 2017 г.

Evergrande обещава да намали дълга си за първи път, като има за цел да намали нетния коефициент на задлъжнялост до 70% до юни на 2020 г. от 240% през юни 2017 г.

Ноември 2018 г.

В доклада централната банка посочва Evergrande като един от малкото конгломерати на финансови холдинги, които според нея могат да причинят системен риск.

Март 2020 г.

Evergrande има за цел да намали дълга си със 150 милиарда юана (23.3 милиарда долара) годишно за три години.

Август 2020 г.

Регулаторите се срещат с 12 големи предприемачи, включително Evergrande, в Пекин, за да въведат тавани за три различни съотношения на дълга в пилотна схема, наречена "трите червени линии". Evergrande продава 28% от звеното си за управление на имоти за 3 милиарда долара в сделка преди IPO.

В писмо до правителството на провинция Гуандун компанията се ангажира да одобри план за листване в Шенжен, който е "замръзнал" от четири години, като предупреждава, че ще се сблъска с парична криза, която може да доведе до системни рискове. Септември 2020 г. Компанията предлага 30% отстъпка за имоти за един месец, за да стимулира продажбите.

Октомври 2020 г.

Evergrande събира 555 милиона долара при намалена продажба на вторични акции в Хонконг.

Ноември 2020 г.

Компанията прекратява плана за листване в Шенжен и сключва споразумение с някои стратегически инвеститори да не искат изплащане на дълговете си. IPO-то в Хонконг на Evergrande Property Services Group набира 1.8 милиарда долара.

Януари 2021 г.

Електрическото подразделение на Evergrande - China Evergrande New Energy Vehicle събира 3.4 млрд. долара, като привлече шест нови инвеститори. Март 2021 г. Evergrande продава 10% от своя онлайн пазар за недвижими имоти и автомобили Fangchebao на 17 инвеститори за 2.10 милиарда долара в сделка преди IPO.Evergrande си поставя за цел да постигне и трите тавана на съотношенията на дълга до края на 2022 г. и излага план за листване на Fangchebao до началото на следващата година и да отдели други звена, включително това за изворна вода и туризъм.

Юни 2021 г.

Evergrande казва, че ще продаде повече от половината от своя 58% дял в по-малкия си колега Calxon, на стойност 386 милиона долара. Fitch понижи рейтинга на Evergrande до "B" от "B+" с отрицателна перспектива. Предприемачът урежда 13.6 милиарда хонконгски долара (1.75 милиарда долара) за изплащане на падежиращи облигации и лихви по всички останали доларови облигации и казва, че няма да има допълнителни облигации, дължими преди следващия март.Evergrande постига една от горните граници на съотношението на дълга, определени от регулаторите, като намали лихвоносната си задлъжнялост до около 570 млрд. юана от 716.5 млрд. юана шест месеца по-рано.

Юли 2021 г.

Съд разпорежда замразяване на банков депозит от 132 милиона юана, държан от Evergrande по искане на China Guangfa Bank Co. Някои банки в Хонконг отказват да предоставят нови заеми на купувачите на два от незавършените жилищни проекти на Evergrande. Evergrande отменя специално предложение за дивидент. S&P намалява рейтинга на компанията с две нива до B- от B+ с отрицателна перспектива. Fitch понижи рейтинга на Evergrande до "CCC+" от "B".

Август 2021 г.

Evergrande се съгласява да продаде дялове в своята интернет единица HengTen Networks Group Ltd на обща стойност 3.25 милиарда хонконгски долара. Moody's понижава корпоративния семеен рейтинг на Evergrande (CFR) с две степени до "Caa1" от "B2". Правни източници казват, че съдебните дела срещу Evergrande в цялата страна ще се разглеждат централно от Междинен народен съд в Гуанджоу. S&P понижи рейтинга на Evergrande отново с две степени до "CCC" от "B-".

Компанията казва, че води преговори за продажба на определени активи, включително дялове в Evergrande New Energy Vehicle и Evergrande Property Services. Държавните медии съобщават, че строителните работи са спрени по два проекта Evergrande в Кунмин, единият от които за просрочени плащания, а другият е планиран да бъде доставен на купувачите на жилища през октомври. Хуей Ка Ян се оттегля като председател на водещото звено Hengda Real Estate Group. Китайската централна банка и банковият наблюдател призовават висшите ръководители на Evergrande и отправят рядко предупреждение, че компанията трябва да намали дълговите си рискове и да даде приоритет на стабилността.

Evergrande се ангажира да направи всичко възможно за решаване на дълговите си въпроси и ще работи за поддържане на стабилността на пазара на недвижими имоти. Evergrande предупреждава за ликвидност и рискове от неизпълнение, ако не успее да възобнови строителството, да се разпорежда с повече активи и да поднови заеми, тъй като отчита 29% спад на нетната печалба, включително неконтролиращи участия, до 10.5 милиарда юана.

Септември 2021 г.

Председателят Хуей Ка Ян, заедно с ръководителите на осем оперативни групи, създадени да гарантират доставките до дома, водят церемония по подписване на обещание на купувачи, че ще завършат строителството на домовете им.

China Chengxin International Credit Rating Co (CCXI) понижи рейтинга на Evergrande и неговите сухопътни облигации до "AA" от "AAA", изтривайки в резултат стойността на облигациите за използване при залагане на репо. Moody's понижава рейтинга на корпоративното семейство (CFR) на China Evergrande до "Ca" от "Caa1", с отрицателна перспектива. Fitch понижава Evergrande до "CC" от "CCC+", като сигнализира за "вероятно" неизпълнение. Evergrande иска удължаване на лихвените плащания по кредит на доверие на кредиторите, включително CITIC Trust.

Медиите съобщават, че Evergrande ще спре плащането на лихви по заеми към две банки по-късно през септември, както и плащанията към своите продукти за управление на богатството. Председателят Хуей обещава във форум да изплати всичките продукти за управление на богатството възможно най-скоро. Някои видеоклипове, разпространявани в китайските социални медии, показват така наречените протести, свързани с Evergrande, на други места в Китай. Evergrande казва, че онлайн спекулациите за фалита и преструктурирането му са "напълно неверни", но добавя, че е изправен пред "безпрецедентни трудности". Evergrande казва, че е ангажирала финансови консултанти да проучат финансовите му възможности и е предупредила за рискове от неплатежоспособност на фона на намалените продажби на имоти...

Как ще свърши цялата сага и дали Evergrande може да е пламъкът, който да разпали вълна от корпоративни фалити, този път в Китай, които да обхванат целия свят, предстои да видим през следващите месеци и години.

Китайски имотен гигант, оценен на близо $100 милиарда, изпадна в дългова криза

Китайски имотен гигант, оценен на близо $100 милиарда, изпадна в дългова криза

Недоволни инвеститори обсадиха централата на Evergrande , тъй като от компанията заявиха, че продажбата на активи няма да покрие дълговете