Притесненията относно китайския строителен гигант Evergrande разбуни пазарите в понеделник и доведе до най-лошия ден за американския водещ индекс S&P 500 от месец май насам, предава The Wall Street Journal.

Проблемите на Evergrande Group, която има най-големият дълг сред световните компании в строителната индустрия, предизвикаха разпродажба на рискови активи като акции, петрол и криптовалути. В понеделник Dow Jones Industrial Average изтри 614,41 пункта, или 1,8%. S&P 500 изгуби 1,7%, а технологичният Nasdaq Composite падна с 2,2%. И двата индекса успяха да възстановят част от загубите през деня, след като в един момент паднаха с над три процента. S&P 500 и Nasdaq са напът да запишат най-лошия си месец от миналия септември, а Dow се насочва към най-големия месечен спад от октомври 2020 г.

Спадът засегна всички 11 сектора в S&P 500 и едва пет акции в целия индекс - четири от които на авиокомпании - успяха да запишат ръст от над 1 процент. Разпродажбата засегна не само американските акции - индексът Hang Seng в Хонконг падна с 3,3%, а Stoxx Europe 600 изгуби 1,7%.

Пазарните участници се притесняват, че Пекин продължава с опитите си да наложи по-голям контрол над редица индустрии, както и че ще позволи на Evergrande, която дължи десетки милиарди долари на инвеститори по света, да фалира. "Това е заплаха за световния растеж", предупреждава Иля Фейгин, управляващ директор в WallachBeth Capital. "Какво ще се случи, ако ситуацията се влоши? Това означава удар по финансовата система в Китай и общата икономическа активност по света заради важността на страната".

Притесненията около Evergrande идват в момент, в който инвеститорите по света стават все по-предпазливи относно акциите, които записаха значим ръст от началото на годината. Редица инвеститори подчертават, че основните американски индекси в САЩ са заплашени от корекция след неспирната поредица повишения, благодарение на които S&P 500 записа над 50 рекорда тази година.

Пазарните участници посочват, че оценките изглеждат твърде високи и изразяват притеснение, че икономическото възстановяване в САЩ губи инерция заради делта варианта на коронавируса.

През по-голямата част от лятото дребните и институционалните инвеститори се насочиха към пазарите на акции. Пазарната волатилност бе ниска и инвеститорите бързо купуваха при всеки лек спад, което успя да помогне за 16% ръст тази година.

През септември настроението изглежда различно. Редица инвеститори се подготвят за по-голяма волатилност през есенните месеци, а някои на Уолстрийт прогнозират забавен темп на ръст до края на годината.

Някои прогнози са далеч по-мрачни: Morgan Stanley предупреди в понеделник за растяща опасност от спад от над 20% на S&P 500.

Инвеститорите са изправени пред все повече рискове. През тази седмица те ще следят срещата на Федералния резерв.