Пътниците на най-натовареното летище в Европа Heathrow Airport вече могат да направят бърз тест за COVID-19 на стойност 100 долара, ако летят до Хонг Конг и Италия, които изискват отрицателен резултат от теста при пристигане, пише Business Insider.

От вторник пътниците на летището могат да се възползват от услугата и срещу заплащане от 104 долара за тест, ще получат резултати в рамките на един час.

British Airways, Virgin Atlantic и Cathay Pacific ще бъдат първите авиокомпании, които ще предложат тестовете, които са достъпни само за пътници, напускащи Великобритания.

Тестът не е "толкова чувствителен", колкото лабораторно обработеният PCR тестът. Пробата се взима от носа и гърлото, и се обработват на място от биотехнологичната компания Prenetics.

Някои държави изискват доказателство за отрицателен резултат при пристигане. И Хонконг, и Италия изискват от всички пътуващи от Обединеното кралство, където случаите са сравнително високи, да предоставят отрицателен тест, преди да бъдат допуснати.

Тестът обаче няма да е достатъчен за британци, пътуващи до Гърция, Кипър, Бахамите и Бермудските острови. Тези страни изискват от пътниците да направят PCR тест.

През август летището в Лондон откри голямо съоръжение за тестване при пристигане, но все още чака одобрение от правителството. Ако тестването е разрешено, това може да намали продължителността на настоящия 14-дневен карантинен период за пътници, пристигащи във Великобритания от определени страни.

Учени от университета Oxford разработиха 5-минутен тест за Covid-19

Учени от университета Oxford разработиха 5-минутен тест за Covid-19

Този тип тестове се разглеждат като ключови за въвеждането на масовo тестване

Германските летища, включително във Франкфурт и Мюнхен, предлагат безплатни бързи тестове за COVID-19 на пътници, които се връщат от високорискови страни.

Франция ще въведе бързи тестове за COVID-19 на летищата до края на октомври за пътници, пътуващи до САЩ и Италия, както и за пристигащи от високорискови държави.

Междувременно във Финландия се правят тестове с кучета, които да помагат в откриването на хора с COVID-19. Летище Хелзинки твърди, че това може да е по-бърз и евтин метод от традиционните тестове.

Европа одобри 15-минутен Covid-19 тест

Европа одобри 15-минутен Covid-19 тест

Той ще бъде достъпен на Стария континент до края на октомври