Коалицията за устойчиво минно дело на Сърбия (KORS) обяви, че ще уведоми международните институции за това как проектът на компанията Rio Tinto - Jadar, е бил незаконно въведен в териториалния план на страната, съобщават местните медии.

Проектът е на стойност $2,4 милиарда и е за добив на литий в Сърбия.

"Планираме да уведомим международните институции за това как проект Jadar е въведен незаконно и да посочим факта, че правителството на Сърбия нарушава правото на обществено участие", заяви юридическият съветник на Коалицията за устойчиво минно дело Пера Маркович.

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Това се случва на фона на нарастващо напрежение между Австралия и Сърбия

Той обясни, че ЗУТ на Сърбия не е предвиждал откриването на литиева мина край Лозница, а правителството го е приело с Указ за устройствения план на зоната със специално предназначение.

"Въвеждането на проект в Устройствения план на Сърбия нарушава правото на обществено участие, тъй като Орхуската конвенция предвижда включване на обществеността в дискусията за стратегически проекти", допълни Маркович.

Припомняме, че акциите на англо-австралийската минна компания Rio Tinto се понижиха в края на януари, след като Сърбия отне на гиганта лицензите за проучване и добив на литий в страната. А причината за това е опасение за сериозно замърсяване на околната среда.

По този начин Сърбия удари сериозно амбициите на компанията да стане най-големият доставчик на литий в Европа - металът, използван за изработването на електрическите автомобили.

Сърбия няма да плати щети на Rio Tinto, дори литиевият проект за над $2 милиарда да пропадне

Сърбия няма да плати щети на Rio Tinto, дори литиевият проект за над $2 милиарда да пропадне

Обвързващ документ за неустойки няма

Акциите на Rio Tinto поевтиняха с 4,1%, след като паднаха с цели 5,1% на австралийския фондов пазар. Това е най-големият спад в рамките на един ден от август 2021 година.

Тепъпва предстои да разберем какво ще предприеме Rio Tinto, която се надяваше, че проектът за добив на литий ще помогне на компанията да стане една от десетте най-големи производители на литий в света.

Към момента официалната позиция на копанията е, че е "изключително загрижена" от решението на Сърбия и преразглежда правното основание за него. Австралийското правителство от своя страна коментира, че съжалява за решението на Белград.

Проблемите за компанията започнаха още в края на миналата година, когато хиляди сърби блокираха пътищата на страната в знак на протест срещу подкрепата на правителството към според тях спорния проект, заплашващ екелогията.

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Развитието на минната индустрия в страната е под въпрос