Американската корпорация Lockheed Martin, която произвежда изтребителите F-16, няма да успее да спази условието, поставено от правителството по-рано, и да достави първите многофункционални бойни самолети в рамките на 24 месеца от подписването на договора. Това стана ясно от думите на Джеймс Робинсън, директор на "Програмата за международно бизнес развитие - F-16", който е на посещение в София. Под въпрос е и възможността да платим осемте самолета на вноски, каквото е едно от другите изисквания.

Петър Иванов, директор на Американската търговска камара в България, обаче изреди някои от предимствата, ако България избере да закупи изтребители F-16. Основното, стана ясно от думите му, както и от изказването на посланика Ерик Рубин, е развитието на партньорството на страната ни с НАТО и САЩ.

Той посочи още, че избирането на F-16 пред конкурентните оферти, ще бъде "стратегически избор", който може да донесе ползи на страната в икономически план, както и що се отнася до отношенията в НАТО.

F-16, припомни още Иванов, е най-използваният самолет в Алианса. Към момента той е на въоръжение в 15 държави в Европа, а други три са в процес на придобиване. Сред тях са и нашите съседки Гърция, Румъния, както и Словакия и Словения.

Подчертано бе и че това ще осигури съвместимост.

САЩ обещаха индустриално сътрудничество и поддръжка до 2045 година, ако купим F-16

САЩ обещаха индустриално сътрудничество и поддръжка до 2045 година, ако купим F-16

Lockheed Martin представи F-16 Block 70, който може да е новият изтребител на българската армия

Иванов припомни, че американските инвестиции в България през последните 15 години са над 4,5 милиарда лева, като по-голямата част от тях са във високи технологии.

Посланик Рубин припомни и част от инвестициите на САЩ в българската армия, които възлизат общо на над $300 милиона долара, от които $50 милиона във Военновъздушните сили. Само за последните 3 години са вложени $43 милиона в проекти в база "Граф Игнатиево" и "Ново село".

Процедурата, започната от Министерството на отбраната, предвижда покупката на осем или девет изтребителя на стойност 1,8 милиарда лева, като те ще бъдат платени разсрочено за 9 години. Сумата включва покупката, обучение на пилоти, средства за наземно обслужване, въоръжение и поддръжка в рамките на три години.

Сред останалите кандидати са Швеция с нови "Gripen", както и Италия с употребявани "Eurofighter".

По време на събитието бе спомената и възможността за инвестиции на Lockheed Martin в България, но детайлите към момента са твърде неясни - включително дали такава инвестиция ще бъде осъществена. По подобие на държавите от Северна Европа, тези от Централна Европа, където бе включена и България, могат да получат възможността да обслужват части от изтребителите, включително двигателите им и други.

Офертата за Gripen: "Най-икономичното решение за България"

Офертата на Gripen: "Най-икономичното решение за България" (видео)

Шведската SAAB обещава два хангара, индустриално сътрудничество и вече преговаря с български компании

Междувременно стана ясно, че Министерството на отбраната е изпратило на 9 ноември .т.г запитване за предоставяне на оферти за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС до седем компании: "NAVAL GROUP", "Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG", "DAMEN", МТГ-"Делфин", "Fincantieri", "Navantia" и "ThyssenKrupp".

Срокът за получаване на отговорите е до 15 февруари 2019 г.

Инвестиционният проект предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023 г., а вторият до края на декември 2024 г.