"Най-икономичното решение за България" - така от шведската SAAB определиха своето предложение за нови бойни машини за българските Военновъздушни сили. Изтребителите Gripen са един от четирите варианта за родната авиацията и представители на шведската компания, заедно с посланика Луиз Бергхолм, представиха офертата пред медиите.

SAAB предлага осем изтребителя Gripen с обновление MS20 с 30-годишна поддържка, логистичен пакет и обучение на българските пилоти. Първата машина може да бъде в България след едва 24 месеца от подписването на договора и да започне да изпълнява задълженията си по Air Policing на българското въздушно пространство. Тренировките ще започнат още година след парафиране на споразумението между двете страни, ако се стигне до такова.

В отговор на исканията на част от представителите на българските власти за повече от осем машини, от шведската компания увериха, че е възможна доставка и на повече изтребители в рамките на предложения пакет, като това е въпрос на преговори. Възможно е и включването на по-дълъг период поддръжка, по-ниска цена или други.

Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор бизнес направление

"Аеронавтика" в SAAB, увери, че цената на предложения пакет машини, въоръжение, поддръжка, обучение и други е под бюджета, предложен от България, а именно 1,8 милиарда лева.

Gripen може да бъде оборудван с последните американски и европейски оръжейни системи - каквито клиентът избере, като цената им е включена в първоначалната оферта.

"Най-икономичното решение"

От SAAB посочиха многократно, че Gripen би било най-икономичното решение за България в дългосрочен план. Покупката на самите изтребителите е едва около една четвърт от общата цена, която България ще плати по време на употеба на машините в рамките на следващите десетилетия.

Изследване на IHS Jane"s сочи, че моделите Gripen имат най-ниски експлоатационни разходи спрямо конкурентите F-16, F-18E/F, RAFALE, EUROFIGHTER и F-35. Цената на летателене час е $4 700 спрямо $7 000 za F-16 Block 40/50. Двигателите на Gripen GE-RM12 пък е официално признат за най-сигурният в света с над 150 000 летателни часа без повреда.

SAAB предлагат още да изградят в България два хангара за поддръжка и ремонт. Те ще се намират на летище "Граф Игнатиево", което ще спести средства на страната на бойните системи.

Компанията вече води и преговори с няколко български компании - "Авионамс", "ТЕРЕМ Летец", "Optics" и "САМЕЛ-90" за индустриално сътрудничество, включително прехвърляне на технологии и know-how. Съвсем възможно е, посочи Йоаким Валин, директор Международни отношения в FMV, България да се превърне и в част от веригата за доставки на Gripen.

Освен нови работни места и инвестиции, това ще осигури и сигурност на доставките, посочи още той.

Вчера в Министерството на отбраната бяха отворени офертите на трите страни, пожелали да участват в кандидатурата. Съединените американски щати предлагат нови F-18 или F-16, а Италия - употребявани EUROFIGHTER.

Междуведомствена група ще ги анализира до 19 октомври т.г.

САЩ обещаха индустриално сътрудничество и поддръжка до 2045 година, ако купим F-16

САЩ обещаха индустриално сътрудничество и поддръжка до 2045 година, ако купим F-16

Lockheed Martin представи F-16 Block 70, който може да е новият изтребител на българската армия