Операторът на международно летище в Гана ще глобява авиокомпаниите с 3500 долара за всеки техен пътник, който не е ваксиниран срещу COVID-19 или който е дал положителен тест за коронавирус при пристигане, предава CNN.

Това е международното летище в столицата Акра Kotoka, съобщиха от летищата в Гана. Правилата са в сила от днес. Това е следствие на хода на министерството на здравеопазването от миналата седмица да изисква всички, влизащи в Гана, да бъдат ваксинирани.

В Африка поставянето на ваксина на населението е предизвикателство заради липсата на доставки и логистични проблеми.

Затягането на ограниченията от Гана идва на фона на съобщенията за инвестиционния заем от 75 милиона евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в подкрепа на борбата с пандемията - най-голямата подобна подкрепа за програма за COVID-19 в Африка.

Властите в Гана започнаха мащабна кампания за ваксиниране този месец преди, включително държавни служители, здравни работници и студенти. Планира се да се наемат повече здравни работници, за да може да се удвои дневното поставяне на ваксини. Засега са е ваксинирали малко повече от 5% от населението си от 30 милиона души, показват данни на Reuters.

Гана, една от най-големите икономики в Западна Африка. Износът е основно на какао, злато и масло.

Здравната му служба е регистрирала 131 412 инфекции и 1 239 смъртни случая от COVID-19, според данните.

През последните две седмици регистрираните на летище Kotoka случаи на COVID-19 представляват около 60% от общите инфекции в страната, съобщиха от здравната служба.