През пролетта, както повечето бизнеси у нас, ритейл сектора и по-конкретно търговските центрове останаха затворени останаха затворени в продължение на 2 месеца. Въпреки въвеждането на нови ограничения, свързани с втората вълна от коронавирус в страната, моловете ще останат отворени засега, но при въвеждането на допълнителни ограничения.

За това са се споразумели от Българската асоциация на ритейл центровете, в които участват общо 11 мола в България, след среща с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. 

Според официалното съобщение на асоциацията по време на разговорите е постигнато съгласие за това, че предприетите досега мерки са адекватни. Допълнителните ограничения за търговските центрове ще бъдат свързани с това непълнолетните посетители да бъдат допускани само с придружител.

От друга страна данните за последните месеци показват, че хората са намалили времето за престой в моловете и пазаруват по-организирано и бързо. 

Със заповед на Ананиев: Затварят се молове, дискотеки, фитнеси и ресторанти
Обновена

Със заповед на Ананиев: Затварят се молове, дискотеки, фитнеси и ресторанти

Магазините за храни и аптеките остават отворени

"Като цяло търговските центрове в страната ни са въвели и спазват доста голям набор от мерки за дезинфекция и избягване на струпването на хора. И тъй като безопасността на нашите клиенти и служители е от първостепенна важност, призоваваме всички да продължават да спазват правилата и да пазят себе си и околните", посочва Манол Гойгаджиев, който е председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

Актуални остават и изискванията за осигуряване на дезинфекция на всички общи части, спазването на физическа дистанция и избягване на струпването на хора, носенето на маски, както и доброволната дезинфекция за клиентите на входа. 

На 13 март търговските центрове бяха затворени, като в тях клиентите имаха достъп единствено до обектите, които са хранителни магазини, банки, застрахователни офиси и аптеки. По същото време веригите за търговия с бързооборотни стоки също въведоха ограничения за по-малък брой на допусканите посетители по едно и също време. Моловете отвориха врати отново на 15 май.

Отварят моловете в понеделник

Отварят моловете в понеделник

С решение на премиера