Търговските центрове в България ще бъдат отворени в понеделник, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Решението е взето на среща на премиера Бойко Борисов с представители на големи търговски обекти тип мол и на Българската ритейл асоциация. На нея са присъствали и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Заповедта ще бъде издадена от здравния министър по-късно днес.

"С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани", посочи премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес търговците с обекти в моловете в страната настояха за цялостно възстановяване на дейността на търговските центрове.

Пред Българското национално радио Стефка Такева, която е представител на верига магазини, коментира, че собствениците на обекти са изправени пред фалит, защото при затворени магазини те остават принудени да плащат наеми и сервизни такси.

"Би трябвало институциите да се застъпят за нас. Даваме хляб на много хора. Когато са ни затворени магазините, би трябвало поне да нямаме разходи за самия обект", коментира Такева. По думите й сега би могло да се помисли за други облекчения като например намаление на такса смет и данък сгради, които продължават да се фактурират.

Към момента само два мола в София са се съгласили собствениците на обекти да не плащат наеми, но искат пълния размер на сервизните такси, обясни още Стефка Такева.

Според нея някои от обектите в търговските центрове предпочитат да изпратят служителите си на борсата, защото правителствената мярка 60/40 не работи, когато обектите са затворени и на практика няма никакви приходи.