Първите доставки на новата ваксина срещу коронавирус, разработена от Pfizer и BioNTech, могат да започнат в края на настоящата или в началото на следващата година, ако всичко е наред. Това са потвърдили от двете компании.

През миналата седмица двете фармацевтични фирми обявиха, че са създали препарат, който е 90% ефективен при предпазването от заразяване с COVID-19. Около 43 000 души са се включили в тестовете.

Съоснователят на германската компания проф. Угур Сахин коментира пред BBC, че целта е до следващия април в света да бъдат доставени над 300 милиона дози от ваксината. "Това ще позволи ваксината да започне да има по-сериозен ефект", казва той пред BBC.

"Лятото ще ни помогне, защото броя на заразените ще започне да пада през топлите месеци, а това е от решаващо значение, за да успеем да направим повече ваксинации до следващата есен и зима", обяснява още проф. Сахин.

Все пак професорът посочва, че тази зима ще бъде тежка по отношение на заболеваемостта и ваксината няма да има особено сериозен ефект върху големия брой на заразените. В световен мащаб има над 54 милиона доказани случаи. Щатите са най-тежко засегнатата държава с над 10,9 милиона потвърдени случая и над 245 хиляди смъртни случая.

И въпреки че новината за успешната ваксина донесе голям оптимизъм в цял свят, получил своето отражение и в представянето на фондовите пазари, проф. Сахин посочва, че все още има някои несигурности.

Все още ваксината предстои да бъде одобрена от регулаторите, а това ще се случи само когато има допълнителни доказателства за безопасността на медикамента, както и за ефективността му. Първоначалните резултати са много обнадеждаващи, но още тестове предстоят през следващите седмици.

Предстои да се установи по-точно дали ваксината предотвратява разпространението на болестта или възпрепятства разболяването. Не е ясно и кои групи хора ще имат предимство в имунизациите - логично това биха били възрастните и хората със съпътстващи заболявания.

Също така ще бъде важно да се установи колко дълго трае имунитетът срещу коронавируса след поставяне на медикамента. Може да се окаже, че са необходими имунизации всяка година. Заедно с това ще отнеме време докато бъдат имунизирани достатъчно хора, така че това да повлияе на заболеваемостта.