През 2015 г. броят на хората, напуснали родните си държави и станали емигранти заради военни конфликти или насилие в държавите им, е нараснал рекордно до 40,8 милиона души. Най-много от тях идват от Йемен, показва доклад на International Displacement Monitoring Centre (IDMC).

Според данните в него 8,6 милиона от тези хора са избрали да станат бежанци, за да избягат от война. Това прави средно по 24 000 души на ден, като повече от половината от тях са от Близкия Изток.

2,2 милиона са били емигриралите от Йемен, които представляват 8% от населението на страната. Повечето от тях са избягали от родината си заради сблъсъка със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Все пак принудените да напуснат домовете си поради подобна причина, но все пак избрали да живеят на друго място в страната си, са били два пъти повече, от тези, които са отишли в чужбина.

Данните на IDMC сочат, че е възможно броят на емигрантите през миналата година да е скочил изненадващо до рекордните 60 милиона души.

Освен тези, бягащи от война, в световен мащаб 19,2 милиона души са били принудени да търсят убежище в друга държава заради природни бедствия. Само след земетресенията в Непал през април и май 2,6 милиона души са напуснали страната.

За поредна година през 2015 г. най-много мигранти идват от Колумбия, Демократична република Конго, Ирак, Судан и Южан Судан. Значителна част от бежанците в света освен от Йемен и Сирия, идват и от Украйна, Пакистан и Нигерия.

Снимка 237564

Източник: internal-displacement.org