Вторият по големина доставчик на полупроводници за автомобилната индустрия - NXP Semiconductors, прогнозира, че големият недостиг на чипове ще продължи както през настоящата, така и през 2023 година, съобщава Bloomberg.

"Недостигът в индустрията е поне толкова лош и в други сектори, колкото и при автомобилостреоенето. Не смятам, че ще излезем от този дисбаланс през тази календарна година", коментира Кърт Зиверс - главен изпълнителен директор на нидерландската компания.

Deloitte: Компаниите за рисков капитал ще инвестират над $6 милиарда в стартъпи за чипове

Deloitte: Компаниите за рисков капитал ще инвестират над $6 милиарда в стартъпи за чипове

Според доклада на Deloitte скокът в търсенето на полупроводници на фона на намалено предлагане ще продължи и тази година

Коментарите следват добрата прогноза на компанията за текущото тримесечие, подкрепена от засиленото търсене от производителите на автомобили, които отчаяно търсят части.

Цената на акциите на NXP спадна с 0,8% до 203,60 долара в 11:04 ч. местно време в Ню Йорк. През последните 12 месеца стойността на книжата се повиши с 18 на сто.

В момента развитието на собствен капацитет за производството на чипове е особено важно, смятат експерти. Предложеният нов закон на ЕС за чиповете например ще наложи идеи за превръщане на блока в световен лидер в производството на полупроводници.