Продължава скокът в търсенето на чипове и намаленото им предлагане, като и през тази година се очакват забавяния. Това прогнозира Deloitte в своя годишен доклад "Глобални прогнози в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT) за 2022 г."

Според него "светът е гладен за продукти, свързани с чипове, но се очакват забавяния и през 2022 г. - докато предлагането настигне нарастващото търсене".

Deloitte Global прогнозира, че много видове чипове все още ще са в недостиг през годината, но все пак той ще бъде доста по-малък, отколкото през по-голямата част от 2021-а, като няма да засегне всички полупроводници.

Как Tesla увеличи  глобалното си производство с 83% при ситуация с недостиг на чипове и криза в доставните вериги?

Как Tesla увеличи глобалното си производство с 83% при ситуация с недостиг на чипове и криза в доставните вериги?

Мъск иска да увели доставките на превозни средства с около 50% годишно

Експертите прогнозират, че компаниите за рисков капитал в световен мащаб ще инвестират повече от $6 милиарда в стартъпи за чипове тази година. И това може да е само 2% от очакванията за общи инвестиции от над $300 милиарда.

Тази сума е повече от три пъти по-висока, отколкото е била във всяка година в периода между 2000 и 2016-а година.

Продължителността на недостига на чипове се свежда до значителния скок в търсенето, движен от цифровата трансформация и ускорен от пандемията.

Той е резултат не само от разпространението на потребителски устройства, а и от факта, че много механични продукти в индустрията стават все по-дигитални, а много вертикални сектори стават все по-зависими от дигитализацията, пише още в доклада.

Според експертите не е изненадващо, че се увеличават инвестициите на фондовете за рисков капитал в полупроводници, за да се запълни търсенето на нови видове чипове.

Глобалният недостиг на чипове буквално изстрелва индустрията нагоре и води до невиждан ръст на инвестициите, показаха данните от индустрията още в началото на тази година.

Най-важният производител на чипове за Apple предвижда среден ръст на продажбите от 15 % до 20 % годишно, което е два пъти повече от предишните си очаквания.

Компанията предвижда продажби в размер на $16,6-17,2 милиарда само през първото тримесечие на годината, което е с поне 5% повече от прогнозите. Тя възнамерява да похарчи от 40 до 44 милиарда долара за разширяване и модернизиране на капацитета през 2022-а година.

САЩ предупреждават, че може да забранят износа на чипове за Русия

САЩ предупреждават, че може да забранят износа на чипове за Русия

Белият дом предупреди американските производители на чипове, че може да ограничат износа, ако напрежението между Москва и Киев ескалира