Пазарът на мобилни телефони в Китай отчете най-лошия си месец от години, а данните сочат, че трудностите пред Apple на най-големия пазар в света ще останат, пише CNBC.

През февруари доставките в Поднебесната империя бяха общо 14,51 милиона мобилни телефон - почти 20 процента спад на годишна база, по данни на China Academy of Information and Communications Technology. Продажбите само на смартфони са 13,8 милиона, спад също от около 20 процента, казва държавният институт.

Вторият месец от година обикновено е по-слаб за продажбите в Китай заради продължаващите цяла седмица празници около Китайската нова година. Но февруари 2019 г. е най-лошият месец от поне 2013 г. насам.

Освен празниците, причини за по-слабите продажби е и забавянето на втората най-голяма икономика, пренасищане на пазара и твърде големи запаси на търговците.

Старши анализаторът на IDC Си Уан посочва, че сред големите проблеми пред производителите е и липсата на иновативни продукти. "Незначителната еволюция не е достатъчна. Цените са твърде високи, а потребителите ползват едно устройство все по-дълго време", казва и Нийл Камплинг от Mirabaud Securities.

Въпреки войната срещу Huawei всеки трети продаден смартфон в Европа е китайски

Въпреки войната срещу Huawei всеки трети продаден смартфон в Европа е китайски

Азиатският производител отчита ръст от 55,7% на доставките си през 2018-а