Руското външно министерство обяви, че затваря кореспондентското бюро на ДВ в Москва. Всички служители на медията в Русия ще загубят акредитацията си.

Русия обяви също, че ще "прекрати сателитното и друго излъчване на ДВ" на територията на страната.

Вчера Германия окончателно забрани излъчването на RT DE.

Решението идва след като Русия разкритикува решението на германския регулатор да забрани излъчване на програми на немски език на руската държавна телевизия "Раша тудей" (RT) и го обяви за атака срещу свободата на изразяване и свободата на печата. Германската комисия по лицензирането и надзора на медиите ZAK забрани на RT DE да предава на територията на федералната република, тъй като "не разполага с необходимия лиценз".

Каналът RT DE започна да излъчва през декември 2021 година с твърдението, че има лиценз от Сърбия за предаване по кабел и сателит. Германските регулатори бързо предприеха действия и след седмица каналът вече бе свален от сателитната мрежа в Европа. Решението от тази сряда забранява и онлайн излъчването на телевизията.

Русия планира да приравни ДВ на чуждестранен агент

Руското правителство също така заяви, че планира да започне процедура за признаването на ДВ за чужда медия, изпълняваща функциите на чуждестранен агент.

Кремъл ще състави и списък на официални лица, участвали в ограничаването на излъчването на RT в Германия, на които ще бъде забранено влизането в Руската федерация.

RT предава на шест езика. Официално мисията на медията е да допринася за публичния дебат, но според критици тя служи за разпространяване на пропаганда и дезинформация по заръка на Кремъл.