Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) гласува за отнемане на лицензите, притежавани от China Telecom на територията на страната и обеща повече стъпки за "прочистване" на американския пазар от китайски технологични компании в името на сигурността.Това предават медиите отвъд океана, цитирайки резултатът от гласуването на комисията.

С 4-0 гласа срещу подкрепата за China Telecom, лицензът на китайската компания в Америка ще бъде отнет. Доводът за това е, че "собствеността върху China Telecom повишава значително рисковете за националната сигурност и правоприлагането в САЩ".

Западът забрани Huawei. Сега Пекин отвръща на удара

Западът забрани Huawei. Сега Пекин отвръща на удара

Ericsson страда най-тежко

Компанията е един от трите водещи телекоми в Китай.

"Нашата проверка показва, че телекомът работи като дъщерно дружество на китайско държавно предприятие и като такова китайското правителство има способността да влияе и контролира действията му", заяви изпълняващият длъжността председател на FCC Джесика Розенворсел.

Според регулатора присъствието на тази технологична компания, както и на много други на територията на САЩ, може да доведе до реални проблеми, свързани както с телекомуникационни мрежи, така и с неблагоприятно влияние от страна на Пекин.

FCC вече се противопостави и на Huawei, като предстои и прекратяване на лиценците за China Unicom Americas, Pacific Networks Corp, както и на и нейното дъщерно дружество ComNet.

Как размяната на санкции между Вашингтон и Пекин създава паралелни технологични вселени

Как размяната на санкции между Вашингтон и Пекин създава паралелни технологични вселени

"Много компании смятат, че това ще отмине, но всъщност сме в началото на една изцяло нова ера", смята анализатор

През юни агенцията предложи забрана на продукти от общо пет китайски компании, включително Huawei, на производителите на камери за наблюдение Hangzhou Hikvision Digital Technology, както и на Dahua Technology.

Тези действията отразяват напрежението между Китай и САЩ, което се появи при управлението на президента Доналд Тръмп и продължава и при политиката на Джо Байдън.