Размяната на санкции между Пекин и Вашингтон през последните години ускори тенденцията на икономическото разделение. И Китай търси начини да постигне самодостатъчност в най-важните технологични сектори, пише Deutsche Welle.

Съединените американски щати продължават да издават забрани срещу десетки китайски компании. В същото време Пекин въвежда собствени санкции срещу американски организации и лица, които обвинява, че се месят във вътрешните ѝ работи.

Миналия месец американското правителство включи още 23 китайски компании към икономическия черен списък, влючително 14, които са помогнали потисничеството на Пекин срещу мюсюлманското малцинство в Уйгур, провинция Синдзян. Китай отговори с въвеждането на санкции срещу индивидуални лица и организации от САЩ, включително срещу доскорошния министър на търговията Уилбър Рос и директора за Китай на Human Rights Watch Софи Ричардсън.

Китай въведе и закон, с който се опитва да се противопостави на чуждестранните санкции и който давав възможност на Пекин да конфискува активи и да отказва визи на лица, които имат роля в забрани, наложени срещу китайските интереси.

Алекс Капри, изследовател в икономическия тинк танк Hinrich Foundation, посочва пред изданието, че американските санкции ясно са насочени към китайските компании, които работят в стратегически сектори и чиято технология може да бъде определена като такава с двойна употреба. По негово мнение американските санкции засилват икономическото разделение, което пък ускорява усилията на Пекин да се придобие самодостатъчност.

Китай иска да купи машина за чипове от Нидерландия. САЩ казва "Не"

Китай иска да купи машина за чипове от Нидерландия. САЩ казва "Не"

Продуктът на ASML е ключов за китайския технологичен сектор, който изостава при полупроводниците

Един ефект от санкциите е, че китайските компании намаляват зависимостта си от американски доставчици за ключови компоненти. "Много от тях се опитват да намерят местни алтернативи или да ги създадат сами", пише Дан Уанг, технологичен анализатор в Gavekal Dragonomics в Китай.

"Гамбитът на [бившия американски президент Доналд] Тръмп постигна това, което китайското правителство така и не успя: уеднакви посоката на частните компании с държавната цел за икономическа самодостатъчност", смята той.

Компаниите в Китай осъзнават, че ако САЩ отново наложи санкции срещу предприятия от информационния сектор като ZTE, това ще има дългосрочен ефект. Мисленето е: "трябва да разчитаме повече на себе си".

Различава ли се стратегията на Байдън от тази на Тръмп?

Анализаторът Капри посочва, че администрацията на президента Джо Байдън продължава политиките на Тръмп към Китай. Но има някои значителни разлики. Според него, подходът на Байдън е първо да търси съгласие със съюзниците на САЩ, а след това да действа.

Анализатори подчертават още, че САЩ се опитва да спре разширението на китайския модел за "техно-авторитаризъм", в който технологиите се използват за разширение на наблюдението и следенето на гражданите.

Кога Китай ще стане №1 по размер на икономиката? Може би никога

Кога Китай ще стане №1 по размер на икономиката? Може би никога

Какво е нужно, за да се случи рокадата на върха

Паралелни технологични вселени

Наблюдателите прогнозират, че САЩ ще продължи да въвежда санкции и да контролира износа към китайски компании, което подсказва, че крайният резултат може да е свят с две паралелни системи. "Световните доставни вериги ще станат фрагментирани, а компании и държавни лица ще се чудят постоянно как да действат заради санкциите", казва Капри.

Забраните за износ ще принудят китайското правителство и компаниите в страната да ускорят процеса по локализация и самодостатъчност.

"Вероятно след десетилетие Китай ще е постигнала по-значим технологичен прогрес заради режима на експортен контрол, отколкото ако САЩ не бяха принудили китайските компании да купуват от местните предприятия", пише анализаторът Дан Уанг.

И предупреждава, че Вашингтон не трябва да очаква водещите технологични компании на Китай да продължат да изостават още дълго.

Тежестта няма да падне само върху китайските компании. Ако Вашингтон наложи пълна забрана на вноса от Синдзян, или изиска американските компании, които купуват оттам, да предоставят доказателство, че продуктите не са произведени в резултат от принудителен труд, те също ще трябва да обмислят как да преструктурират веригите си за доставки.

"Много компании смятат, че това ще отмине, но всъщност сме в началото на една изцяло нова ера", смята Капри.