Най-големият износителят на петрол в света - Саудитска Арабия, планира да намали цените на суровината през октомври за пазара на Азия, предаде Reuters. Причината: високите цени в региона потискат търсенето. Според плана официалната цена, на която страната ще продава на своите азиатски клиенти, ще бъде с $4,50 долара на барел по-малко.

Саудитска Арабия: Има недостиг на рафинерии, а не на петрол

Саудитска Арабия: Има недостиг на рафинерии, а не на петрол

Позиция на Рияд

Същевременно намалява и търсенето на петрол в Европа и някои от пратките саудитски петрол се насочват към Азия, което също оказва натиск върху цените в региона.

Притесненията за доставки на азиатския континент намаляват, а и търсенето не е много голямо, коментират експерти. Очакванията са, че в края на септември, когато отминава сезонът на мусоните, търсенето на петрол в Индия и Индонезия ще се възстанови.

Защо Турция удвои вноса на руски петрол?

Защо Турция удвои вноса на руски петрол?

Търговията между Москва и Анкара процъфтява

На този фон Китай продължава да се бори с ограниченията, налагани от властите заради пандемията, което дава доста мрачни перспективи за потреблението на горива в страната.

Най-голямата рафинерия в региона - Sinopec, прогнозира намаляване на производството с 8% през второто полугодие, а като цяло годишното производство ще спадне с 6% спрямо 2021 година.