Външният министър на Саудитска Арабия заяви, че не вижда недостиг на петрол на пазара, а липса на капацитет за преработка на петрол, което налага да се инвестира повече в мощности за преработка на суров петрол в различни петролни продукти, предаде АП.

"Към днешна дата не виждаме недостиг на петрол на пазара. Има недостиг на капацитет за рафиниране, което също е проблем, така че е необходимо да инвестираме повече в капацитет за преработка", заяви министърът на външните работи принц Фейсал бин Фархан пред репортери в Токио.

Световните цени на петрола се повишиха, след като инвазията на Русия в Украйна и последвалите санкции срещу руската енергетика породиха опасения за доставките.

Запитан за връзките на Кралството с Москва, принц Фейсал заяви, че Русия остава важен партньор, особено по отношение на стабилността на петролния пазар.

"Русия е неразделна част от ОПЕК+ и без сътрудничество в ОПЕК+ като колектив би било невъзможно да се осигурят правилно адекватни доставки на петрол на международните пазари", каза той.