През 2022 година Турция е удвоила вноса на руски петрол, показват данни на Refinitiv Eikon, цитирани от Reuters. Това е поредното доказателство за готовността на двете страни да разширят сътрудничеството си в бизнеса и особено в енергийната търговия на фона на западните санкции срещу Москва, коментират политически анализатори.

Търговията между Москва и Анкара очевидно процъфтява от пролетта насам, а турските компании, на които не е забранено да работят с руски контрагенти, се опитват да запълнят част от празнините, оставени от европейския бизнес в Русия.

Данните показват, че през тази година основната турска рафинерия Tupras и азербайджанската Socar Star значително са увеличили вноса на сортовете руски петрол Urals и Siberian Light, като същевременно са намалили покупките на петрол от Северно море, Ирак и Западна Африка.

Турция започна сондажи в Средиземно море с надежда за "добри новини“

Турция започна сондажи в Средиземно море с надежда за "добри новини“

Страната търси нови количества нефт и природен газ

Докато цената на руския петрол растеше, през последните няколко години рафинерията Socar Star увеличи покупките на норвежкия сорт Johan Sverdrup и на иракски петрол, които са близки по качество до Urals. Тази година обаче той поевтиня до исторически най-ниските си нива, докато цените на петрола от Северно море и Ирак нараснаха.

Рафинерията Socar Star е купувала около 90 000 барела руски петрол дневно в периода януари-август 2022 година в сравнение с 48 000 барела дневно през същия период на миналата година, показват данните на Refinitiv Eikon. При Tupras бройките са съответно е 111 000 барела дневно през тази година спрямо 45 000 барела година по-рано.

Причината

През настоящата година Турция е увеличила вноса на сортовете петрол Urals и Siberian Light до вншителните над 200 000 барела на ден - в сравнение с едва 98 000 барела дневно през същия период на 2021 година. Причината: Анкара си призна, че остава зависима от руските енергийни доставки.

Затова и отказа да се присъедини към западните санкции, въпреки че политическото говорене на властите е по-скоро в подкрепа суверенитета на Украйна. И непрестанно лобиране от страна на президента Реджеп Ердоган да организира среща между лидерите от двете страни Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Турция отчита осемгодишен връх при търговията с автомобили с Русия

Тази наша съседка отчете осемгодишен връх при търговията с автомобили с Русия

Износът на съседката ни за Русия достигна 2,91 милиарда долара през първата половина на 2022 г.