Най-новият сондажен кораб на Турция започна търсене на нефт и природен газ в Средиземно море. Това обяви министърът на енергетиката на страната Фатих Дьонмез, цитиран от Daily Sabah. Най-новият и най-модерният кораб за подводни въглеводородни сондажи във флота на страната - Abdülhamid Han, ще извърши проучвания в кладенеца Yörükler-1, който се намира на около 55 километра от брега на Газипаша в провинция Анталия.

Енергийният министър изрази надежда, че търсенето в Източното Средиземноморие ще доведе до открития, подобни на тези в Черно море, където Турция откри запас от природен газ с обем от 540 милиарда кубични метра (bcm).

"Вярваме, че и тук ще последваме щастливите открития от Черно море с нови добри новини, този път в Средиземноморието", написа Дьонмез в Twitter.

"С потта на нашите инженери и молитвите на нашата нация, нека съдбата на нашия кораб бъде добра и сондирането му ползотворно", допълни министърът.

Турция ще е готова да използва използва природен газ от Черно море през март 2023-а

Турция ще е готова да използва използва природен газ от Черно море през март 2023-а

Залежите са около 540 млрд. куб. м.

Мястото на сондажа е северозападно от остров Кипър в Източното Средиземноморие. То е извън водите, заявени от администрацията на кипърските гърци. Очаквано обаче, гръцките власти не са доволни от случващото се.

От своя страна турският президент Реджеп Таип Ердоган Ердоган отхвърли възраженията на гръцката и кипърската администрация срещу извършването на сондажни мисии и заяви, че Турция има право да търси енергия в собствените си райони.

"Нашето проучване и сондиране в Средиземно море е в рамките на нашето собствено суверенно владение", подчерта президентът.

Турция не беше изпращала кораб в Източното Средиземноморие след изтеглянето на сондажния кораб Yavuz през септември 2020 година. След като пристигна на мястото миналата сряда, корабът трябва да изпълни проучвателната си мисия в продължение на два месеца.

Оборудван с усъвършенствана технология от седмо поколение, Abdülhamid Han тежи 68 000 тона и може да пробие на повече от 12 000 метра дълбочина. Това е един от петте сондажни кораба от седмо поколение в световен мащаб. Има височина на кулата от 104 метра и побира 200 души екипаж.

Европа направи САЩ най-големия износител на втечнен природен газ в света

Европа направи САЩ най-големия износител на втечнен природен газ в света

Износът на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил с 12% през първата половина на 2022 г.

Корабът е с дължина 238 метра и ширина 42 метра и е най-големият и най-напредналият в технологично отношение за дълбоководни сондажи във флота за проучване на Турция. Другите сондажни кораби на страната - Fatih, Kanuni и Yavuz, работят в Черно море. И четирите кораба са кръстени на османски султани.

Газовото находище Sakarya, разположено на около 150 километра от брега на страната в Черно море, е дом на най-голямото откритие на природен газ в Турция. Първите тръби за подводната тръбопроводна мрежа, която ще транспортира газ на сушата, бяха положени през юни тази година.

Първият участък беше свързан с морското дъно от пристанището Филиос в северната провинция Зонгулдак. Правителството заяви, че тръбопроводът, който ще свързва кладенците в полето с преработвателното съоръжение, ще започне да изпомпва газ от първото тримесечие на 2023 година.

Турската държава все още е силно зависима от вноса на природен газ, за да покрие енергийните си нужди, чиято цена скочи рязко след нахлуването на Русия в Украйна. Миналата година 45% от газа, използван в страната, идваше именно от Русия, а останалата част от Иран и Азербайджан.

Годишното потребление на газ в Турция се е повишило от 48 млрд. куб. м през 2020 година до рекордните 60 млрд. куб. м през 2021 година, като се очаква да достигне до 63 млрд. куб. м тази година, според официалните данни.

Превозът на руски нефт с танкери стана много доходно занимание, кой го извършва

Превозът на руски нефт с танкери стана много доходно занимание, кой го извършва

Тарифата за превоз се е утроила