След началото на войната Русия - Украйна много държави наложиха на Русия огромни санкции и влошиха отношенията си с Кремъл. Една наша съседка обаче залага много на тези отношения - и дори се похвали със скок в търговията с Русия. Става въпрос за южната ни съседка Турция.

В петък турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу рекламира в Twitter скока на търговията. Той сподели съобщението на Главната морска дирекция на страната за скок от 58% на средния месечен брой превозни средства, търгувани с Русия.

От май до юли Турция и Русия търгуват 8 213 превозни средства помежду си чрез товарни кораби всеки месец. Това е скок спрямо средномесечните 5 208 от януари до април. Турските власти отдават скока на нови корабни линии между двете страни.

Като цяло търговията между двете страни процъфтява. Износът на съседката ни за Русия достигна 2,91 милиарда долара през първата половина на 2022 г., според официалния турски статистически институт TurkStat. Това е осемгодишен връх, според анализ на Bloomberg на данни на TurkStat.

Анкара осъди нахлуването на Русия в Украйна, но не е санкционирала Русия, нито е затворила въздушното си пространство за страната. Връзките между двете страни изглежда се задълбочават, тъй като пет от турските банки започнаха да използват руската платежна система Mir, което поражда опасения, че тя може да бъде използвана за избягване на санкции.

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в курортния град Сочи.

Турция е член на НАТО, а отношенията на страната с Русия тревожат Запада толкова, че дори се обмислят наказателни действия срещу страната, като например искане от компаниите да намалят финансирането за турски фирми, според Financial Times. Официални разговори за подобни действия за Турция засега няма.

Анкара залага много, когато става въпрос за икономически отношения с Русия, която е един от основните й търговски партньори. Турция също е топ дестинация за руските туристи, като 7 милиона от тях са я посетили през 2019 г., според Nikkei.