За първите 9 месеца на годината (януари - септември 2023 г.) основната експортна стока на САЩ е петролът, за първи път от поне 2009 г. насам. От износа на петрол САЩ за получили за периода 86 милиарда долара,съобщи РИА Новости, въз основата на собствен анализ на данни от статистическата служба на САЩ.

От 2009 г. до 2021 г., първото място при износа на САЩ във финансово изражение си поделят петролни продукти и самолети, но през 2022 г. петролът измести самолетите, а тази година - петролните продукти. Причината е силното намаление на износа на петролните продукти (основно бензин и дизел) в парично изражение - с 19%.

Петролният гигант Exxon планира добив на литий в САЩ

Петролният гигант Exxon планира добив на литий в САЩ

Нова технология за добив

Сега приходите на страната от износ на самолети остават на трето място, а природният газ заема четвърто място, като влиза в челната петица през 2021 г. Автомобилите затварят първите 5 категории стоки, изнасяни в чужбина от САЩ.

До 2021 г. водещите експортни стоки на САЩ включваха: лекарства, телефони, микрочипове и резервни части за автомобили.

По-рано беше съобщено, че през септември Съединените щати актуализираха историческия рекорд за добив на петрол в една страна. За месеца показателят достигна 13,24 милиона барела на денонощие. Това постижение стана една от причините за понижението на цените на петрола през последните месеци, което не можа да бъде предотвратено от новите ограничения на добива, обявени от ОПЕК+.

Икономиката на САЩ расте с 5,2% - повече от очакваното

Икономиката на САЩ расте с 5,2% - повече от очакваното

Това е максималният темп на увеличение от октомври -декември 2021 година

От февруари 2022 г. досега САЩ са доставили на Европейския съюз втечнен природен газ на обща стойност почти 66,7 милиарда евро, докато без влиянието на антируските санкции, американските компании щяха да получат с 52,2 милиарда евро по-малко, изчисли РИА Новости на основата на данни на Евростат.

А за 20-те месеца от февруари 2022 г. до септември 2023 г., по данни на Евростат, Европейският съюз е закупил около 61 млрд. куб. м газ от американски компании за общо 66,7 млрд. евро - или средно по 3,1 млрд. куб. м за 3,3 млрд. евро на месец.

Сравнено с година преди началото на руското нахлуване в Украйна, САЩ са доставяли средно на месец по 1,25 милиарда кубически метра газ на Европа, на стойност 725 милиона евро.

Цените на жилищата в САЩ удариха рекорд - отчетоха ръст за 8-ми пореден месец

Цените на жилищата в САЩ удариха рекорд - отчетоха ръст за 8-ми пореден месец

На годишна база цените се покачиха с 3,9% през септември