Продукцията в строителния сектор на Еворпейския съюз показва ясна тенденция на свиване тази година. На този фон в България строежите на нови сгради продължават да растат. Това показват актуалните данни на Евростат.

У нас за втори пореден месец се забелязва ръст на строителството, като София вече не е българският град, където се отчита най-голям ръст по стратиращи проекти за нови сгради. Според последните данни на Националния статистически институт, Пловдив изпреварва столицата през последните три месеца на миналата година. Тенденциите в първите месеци на 2024-а са същите.

Според проучването на Евростат строителството в България през януари 2024-а година се повишава с 1,0% след по-слабо нарастване с 0,3% през декември 2023 г. Само пет други страни-членки на ЕС отчетоха по-голям растеж в строителството през първия месец на текущата година.

За година в София покупките на имоти на абсолютна стойност над €600 000 растат с 50%

За година в София покупките на имоти на абсолютна стойност над €600 000 растат с 50%

Интересът към новото строителство е актуална тенденция и на пазара на висок клас жилищни имоти

Продукцията в българското строителство на годишна база се повиши през януари с 0,7% след стагнация в края на 2023-а година и след като през предходните шест месеца до ноември включително отбеляза спад.

Снимка 604180

Източник: БГНЕС

Пловдив изпреварва София

За периода октомври-декември в Пловдив е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м.

За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип.

Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. През последното тримесечие на миналата година в областта са издадени разрешения за строеж на 393 жилищни сгради с 2702 жилища в тях. По този показател тя отстъпва само на София, но значително изпреварва двата големи морски града Варна и Бургас.

В област Пловдив се строят повече жилища, отколкото в София

В тази област на страната се строят повече жилища, отколкото в София

Докато броят на сделките намалява през 2023 г.

Страните с най-голям ръст и с най-голям спад на строежите на нови сгради в ЕС

Строителството в ЕС се понижи през януари с 1,0% спрямо декември 2023 г., когато нарасна с 1,3%, докато в еврозоната продукцията в строителството се повиши с 0,5% за втори пореден месец, показват данните на Евростат.

Най-силен ръст през януари отбеляза строителството в Унгария, следвана от Германия и Швеция. На другия полюс с отчетен спад на продукцията в строителството са Румъния, Полша и Нидерландия.

  • Унгария - ръст с 10,2%
  • Германия - ръст с 2,7%
  • Швеция - ръст с 2,4%
  • Румъния - спад с 34,3%
  • Полша - спад с 16,5%
  • Нидерландия - спад с 9,9%

Спрямо 2023-а година продукцията в строителния сектор на ЕС се повиши през януари с едва 0,1% след ръст с 3,6% в края на 2023 г., а в рамките на еврозоната строителството нарасна с 0,8% след повишение с 2,8% месец по-рано.

Най-силен ръст на годишна база в строителството през декември беше отчетен в Унгария (скок със 17,1%), Испания (с 15,1%) и Полша (с 3,9%), докато най-солиден строителен спад беше отбелязан в Нидерландия (понижение с 15,7%), Румъния (спад с 14,7%) и Словакия (с 12,8%).

Наемите в София и по-големите градове на страната се изравниха

Наемите бавно вдигат своите нива и покачват цените си, но спрямо ръста на покупна цена на жилищата за последните три години, наемите имат още много да догонват правопропорционалността си спрямо цената за покупка.

В София има ръст в наемните цени, но те не достигат желаната доходност от собствениците на имоти, които сега купуват имоти с цел дългосрочна инвестиция.

В предпочитаните райони рядко наблюдаваме двустайни жилища под 1000 лв. за месечен наем, тристайни под 1200 лв., а пазара за наеми за 4-стайни и къщи е търсен от хора, които са чужденци и са в България по работа за 2-3-4 години, които няма да се установяват дългосрочно", заяви за Money.bg през февруари консултантът недвижими имоти и мениджър продажби в Arco Real Estate Цветелин Иванов.

Двустаен за 1000 лв. на месец: Наемите в София и по-големите градове на страната се изравниха

Двустаен за 1000 лв. на месец: Наемите в София и по-големите градове на страната се изравниха

Кои са предпочитаните райони за наемателите?