Наемите бавно вдигат своите нива и покачват цените си, но спрямо ръста на покупна цена на жилищата за последните 3 години, наемите имат още много да догонват правопропорционалността си спрямо цената за покупка.

В София имаме ръст в наемните цени, но те не достигат желаната доходност от собствениците на имоти, които сега купуват имоти с цел дългосрочна инвестиция.

"В предпочитаните райони рядко наблюдаваме двустайни жилища под 1000 лв. за месечен наем, тристайни под 1200 лв., а пазара за наеми за 4-стайни и къщи е търсен от хора, които са чужденци и са в България по работа за 2-3-4 години, които няма да се установяват дългосрочно", обобщи за money.bg консултантът недвижими имоти и мениджър продажби в Arco Real Estate Цветелин Иванов.

Кой купува имоти в София? От спекуланти, удвояващи инвестицията си до търсещи убежище на парите си

Кой купува имоти в София? От спекуланти, удвояващи инвестицията си до търсещи убежище на парите си

100% печалба от имоти "на зелено" само за 6 месеца

Наемите в другите по-големи български градове са близки до тези в столицата

Пловдив има силен пазар за наеми, особено около Медицински университет, там добре обзаведен двустаен апартамент в нова сграда може да достигне наеми от над 1500 лв. на месец.

Варна след конфликта между Украйна и Русия получи вълни от бедстващи украинци, напуснали родината си, които вдигнаха наемните цени двойно спрямо преди войната. Преглед на актуалните обяви показва, че наемът в предпочитаните райони на морската ни столица за добре обзаведен двустаен апартамент е над 1200 лв., а за тристаен - над 1400 лева. 

В Бургас също се наблюдават много украиноговорящи, но наемните цени притърпяха по-малък ръст спрямо тези във Варна. Добре обзаведен двустаен апартамент в кв. Лазур се отдава при цени от порядъка на 1100 лева, а тристаен - около 1300 лева.

Жилищният проект River Park в София за над €100 милиона стартира изграждането на още 42 къщи

Жилищният проект River Park в София за над €100 милиона стартира изграждането на още 42 къщи

Комплексът е разположен в Симеоново